Ezért kell komolyan venni a napszúrást

A felszabadult nyaralás alatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni testünk védelméről. Pedig az erős napsütés és a magas hőmérséklet veszélyeket is rejthet magában.

A valódi napszúrás súlyos egészségügyi problémákkal járhat, így érdemes komolyan venni és védekezni ellene.

A tűző napon való hosszabb tartózkodás hatására a testben és a fejben is megemelkedik a hőmérséklet, ami a testhőmérsékletet meg is haladja. Ennek következtében megnő a koponyaűri nyomás és az agyhártya izgalmi állapotba kerül. Az test és fej fokozott felmelegedése bizonyos esetekben még gyakoribb, pl. elégtelen folyadékbevitel, fizikai megterhelés, túlöltözés, egyes gyógyszerek is hajlamosítanak és egyéni érzékenységek is lehetnek a háttérben. A csecsemők védelme különösen fontos.

Akinek már volt napszúrása az tudja, hogy milyen kellemetlen és akár életveszélyes panaszok léphetnek fel.
Tipikus tünetek a következők: fejfájás, szédülés, hányinger, kábultság. Jellemző a fény kerülése, és a magas, akár 39-40 fokos testhőmérséklet is.

Súlyosabb esetben a fejfájás mellett a tarkó merevsége, eszméletvesztés és tudatzavar is felléphet.

A napszúrás megelőzhető egy kis tudatossággal. Ne tartózkodjunk hosszabb ideig fedetlen fejjel a tűző napon. Világos színű kalap vagy sapka viselése ajánlott! Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Kisgyermekeket és csecsemőket ne tegyük a tűző napra és játék közben is figyeljünk rájuk, hogy inkább az árnyékos helyen játsszanak! Autóban ügyeljünk a megfelelő árnyékolásra, hosszabb utazás esetén gyakrabban álljunk meg és fogyasszunk folyadékot!

Amennyiben a fent felsorolt súlyosabb tünetek jelentkeznek, keressünk fel orvost! Pár nap ágynyugalom besötétített szobában, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása segíti a szervezetet a normál állapotba visszaállni. A tarkóra elhelyezett vizes borogatás szintén jótékony hatású lehet.

meteoklinika

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.