Elsősegély, stabil oldalfekvés, Heimlich-fogás – Tudnád alkalmazni, ha szükség lenne rá?

Szeptember második szombatja 2000 óta az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezt a tevékenységet hazánkban a Magyar Vöröskereszt, annak is az ifjúsági szervezete oktatja és népszerűsíti. Évente több tízezer esetben lenne szükség rá, hogy a civil lakosság alkalmazni tudja az alapvető fogásokat és megpróbálja stabilizálni a szerencsétlenül jártak állapotát addig, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

Az elsősegélynyújtásról általában mindenkinek az jut az eszébe, hogy a jogosítványhoz kötelezően le kell vizsgázni belőle. Ez is a Magyar Vöröskereszt égisze alá tartozik, de ennél jóval kiterjedtebben oktatja és népszerűsíti a Hősképző kampányával és az évenkénti Országos Elsősegélynyújtó Verseny megrendezésével. Utóbbi éppen az ötvenedik lesz ma, amelynek a főváros ad otthont. A rendezvény elsősorban a belvárost, a Városligetet, a Hősök terét és az Andrássy utat érinti. Délben a Hősök terén egy nagyszabású, szakszerűen imitált tömegbalesetben mutathatják meg az életmentésben való jártasságukat a versenyzők, amit a térre kilátogatók is megnézhetnek, remélve, hogy hasonló helyzetbe kerülve már ők is aktívan tudnak majd segíteni a látottak alapján.

Az alapismeretek birtokában az életmentő fogások gyakorlati alkalmazásával egy civil is életet menthet egy váratlanul kialakult, életveszélyes helyzetben. Ez egy banális félrenyeléstől kezdve a rosszulléten át a balesetig sok minden lehet. A cél az, hogy a laikus is képes legyen cselekedni, ismerje a megfelelő módot, amivel addig stabilizálni tudja a bajba jutott ember állapotát, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

Elsosegely tanfolyam

Évente több tízezer esetben lenne rá szükség, hogy legalább addig megpróbálja életben tartani a sérültet valaki, amíg ki nem érkeznek a mentők, megkezdje az újraélesztést, vagy olyan esetekben lépni tudjon valaki, amelyeknél azonnali beavatkozásra van szükség. Gondoljunk csak arra, hogy milyen végzetes lehet, ha senki nincs a közelben, aki alkalmazni tudná a Heimlich-fogást, amikor valakinek torkán akad a falat.

Az ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt is elsősorban az iskolai oktatásra koncentrál, évente mintegy 800 iskolában 16 000 diákot részesítenek képzésben. Emellett a szervezet munkatársai és önkéntesei lakossági edukációs programokat is szerveznek országszerte. Az elsősegélynyújtás népszerűsítésének leglátványosabb eleme pedig minden évben az országos verseny, amiben idén közel háromszázan vesznek részt. Ez idén Budapest belvárosában zajlik, aminek a versenyzők tudásának összemérésén kívül az a legfontosabb célja, hogy a lakosság figyelmét felhívják az életmentés és az elsősegélynyújtás, valamint az egymás iránti felelősségvállalás fontosságára.

A rendezvény kiemelt stratégiai partnerei Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK és a Városliget ZRT. Támogatói az EMOS HU Kft., a Márka Üdítőgyártó Kft., a Nissin Foods Kft., a Félegyházi Pékség Kft., a Radnóti Miklós Művelődési Központ, a Honvéd Kulturális Központ, a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Mikszáth Gyógyszertár és a Nestlé Hungária Kft. A verseny megszervezésében és a versenyállomások működtetésében segítséget nyújtott az Országos Mentőszolgálat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Magyar Honvédség, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, a Budapest Marriott Hotel és a Magyar Női Unió.

Olvasd el ezt is!

Nálad minden van? – Mit tartalmazzon az otthoni elsősegély-készlet?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.