Nálad minden van? – Mit tartalmazzon az otthoni elsősegély-készlet?

Ennek a doboznak kell lennie otthon, ha vészhelyzet áll elő vagy bárki segítségre szorul. Az elsősegély-készlet kötelező. De mit tartalmazzon pontosan? Lássuk – és szerezzük be, ha valami hiányzik.

Az elsősegély-készlet minden házban kötelező. Azonnal segítségünkre van, ha vágás, karcolás, egyéb sérülés esetén ellátásra szorul valaki. Emellett ez a doboz alkalmas különféle tartozékok tárolására is, ha például áramszünet vagy hóvihar miatt szorult helyzetbe kerülünk.

Az elsősegély-készlet megvehető, de magunk is összeállíthatjuk. Lássuk, mit kell tartalmaznia?

1. Kötszerek és tisztítószerek

Sajnos, vágások, karcolások és égési sérülések bármikor előfordulhatnak otthonunkban. Ezek kezeléséhez az elsősegély-készlet nagyon hasznos, ha jól van felszerelve. Mi kell bele?

 • Különböző méretű öntapadós kötszerek
 • Gézpárnák
 • Fásli, ragasztószalag
 • Görgős kötszerek
 • Antiszeptikus törlőkendők
 • Hidrogén-peroxid
 • Antibiotikus kenőcs
 • Hidrokortizon krém
 • Gumikesztyű.

2. Lázmérő

Az ember „normális” testhőmérséklete a nap folyamán kissé változhat, a hirtelen magas hőmérséklet azonban betegségre vagy fertőzésre utalhat. Tartsuk a lázmérőt könnyen megközelíthető helyen,  így gyorsan ellenőrizni tudjuk magunkat vagy családtagjainkat: kiderül, hogy lázas-e és mi a teendő, melyek a következő lépések.

tabletta, gyógyszer, vitamin, patika

Fotó: 123rf.com

3. Vény nélkül kapható gyógyszerek

Mindegy, hogy fejfájás, izomfájdalom, viszketés, gyulladás vagy hasfájás gyötör, a vény nélkül kapható gyógyszerek gyakran segíthetnek a tünetek kezelésében. Fontos ezért tartani belőlük az elsősegély-készletben. A szükséges gyógyszerek az alábbiak.

 • Ibuprofen
 • Acetaminofen
 • Antihisztaminok
 • Gyógycukorkák torokfájás enyhítésére
 • Megfázás elleni gyógyszerek
 • Bizmut tartalmú tabletták
 • Hashajtók
 • Loperamid

4. Vényköteles gyógyszerek

Amennyiben szedünk vényköteles gyógyszereket, legalább 1 hétre elegendő mennyiséget kell tárolnunk az elsősegély-készletben. Vészhelyzetben, ami lehet például hóvihar vagy más katasztrófahelyzet, komoly hasznát vesszük. A gyógyszereink aktuális listáját és az adagolási utasításokat is érdemes őrizni az az elsősegély-készletben.

5. Azonnal használható hideg- és meleg borogatások

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy elesünk otthon, beverjük a fejünket, megcsúszunk, megbotlunk. Ezek a sérülések fájdalmat okozhatnak. Ha nincs jégakku a fagyasztóban (vagy elmegy az áram, és nem tudjuk használni a mikrohullámú sütőt borogatás melegítésére), az azonnali melegítő és hűtő borogatáscsomagok segíthetnek. Addig szobahőmérsékleten tároljuk, majd ha kellenek, összenyomva aktiválhatjuk őket. Ekkor a víz és a só összekeveredik a csomagban, ami melegedési vagy hűtési reakciót vált ki.

6. Csipeszek

Szintén bármikor megtörténhet, hogy egy üvegszilánk, tüske, szálka megy az ujjunkba vagy más bőrterületünkre. Ez nemcsak kellemetlen érzés, de fertőzéshez is vezethet, ha túl sokáig ott marad. A csipesszel eltávolíthatjuk ezeket, ezért fontos tartani az elsősegély-készletben – ahol hamar hozzáférhetünk.

7. Víz és nem romlandó élelmiszerek

Elengedhetetlen vizet és nem romlandó élelmiszereket tartani otthon, bármilyen vészhelyzet esetére. Hóvihar, áramszünet alkalmával ezek nagyon jól jönnek. Tároljunk otthon palackozott vizet és tartós élelmiszereket, amelyeket áram nélkül is elkészíthetünk.

8. Takarók

Hideg hónapokban semmiképp sem szeretnénk meleg nélkül maradni. Ha nincs áram vagy gáz, kell hogy legyen kéznél vastag takaró. Fontoljuk meg speciális, vészhelyzet esetén bevethető takarók beszerzését az elsősegély-készlet részeként. Anyaguk felfogja a test hőjét, így melegen tart bennünket.

9. Rádió

Ha elmegy az áram – különösen heves vihar idején -, elengedhetetlen, hogy a helyi hírekről és az időjárásról tájékozódni tudjunk. Használhatjuk persze az okostelefont, de ilyenkor érdemes őrizni az akkumulátor erejét, még teljesen feltöltött hordozható töltő esetén is. Érdemes a sürgősségi készletben tartani egy akkumulátoros vagy kézi forgattyús AM/FM rádiót. Így figyelhetjük a friss híreket, figyelmeztetéseket.

10. Zseblámpa

Amennyiben éjszaka elmegy az áram, jó, ha van kéznél egy LED-es zseblámpa és hozzá több pótelem.  Érdemes beszerezni egy, pár darab kis elemmel működő lámpást is, hogy szükség esetén csinálhassunk fényt a házban a fontosabb helyeken.

11. Telefontöltő

A mobiltelefonok ma már sok mindenre képesek. Segítségével nézhetjük a híreket és az időjárást, kapcsolatba léphetünk a családdal, barátokkal és megtudhatjuk, biztonságban vannak-e. Szükség esetén kapcsolatba léphetünk a segélyszolgálatokkal. Ha azonban túlzottan lemerül az akkumulátor, nincs mit tenni. Egy teljesen feltöltött, hordozható telefontöltő sokat segíthet, hogy a telefon sokáig működhessen, akkor is, ha minden más kialszik.

12. Tartsuk kéznél a sürgősségi helyzetben hívható számokat

Sosem rossz gondolat az elsősegély-készletben tárolni a sürgősség esetén hívható szolgálatok listáját és telefonszámát. Bár a telefonunkon rengeteg szám elfér, lehet, hogy a rendőrségét vagy a tűzoltóságét nem mentettük el. Orvosunk, gyermekorvosunk, sőt a mérgezésellenőrzéssel foglalkozó szolgálat számát is érdemes az elsősegély-készletben tartani. Így gyorsan kapcsolatba léphetünk bárkivel, akire szüksége van veszélyhelyzetben.

Olvasd el ezt is!

Nyaralás előtt: Mi kerüljön az úti patikába?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.