Elmebeteg a norvég tömeggyilkos!

A norvég tömeggyilkost, Anders Behring Breiviket vizsgáló pszichiáterek szerint a júliusban 77 ember halálát okozó férfi paranoid skizofréniában szenved.

A szakértők szerint Breivik a támadásokat, amelyek során 77 embert megölt, 151-et pedig megsebesített, pszichotikus állapotban követte el. Az orvosi szakvélemény jelenleg igazságügyi pszichiáterek felülvizsgálata alatt áll.

Breiviket áprilisban mindenképpen bíróság elé állítják, egyre valószínűbb azonban, hogy börtön helyett egy pszichiátriai intézetben helyezik majd őrizet alá. A férfi elismerte a támadásokat, de bűnösségét nem vallotta be, elmondása szerint ugyanis tette része az európai muszlim invázió elleni hadjáratnak.

A pszichiáterek elmondása szerint Breivik "a saját külön világában él, ahol gondolatait és tetteit saját kényszerképzetei irányítják". A szakértők összesen 13 alkalommal beszéltek a férfival.

A 243 oldalas jelentést a Norvég Igazságügyi Orvosi Tanács vizsgálja felül. A 32 éves gyilkos a tervek szerint április 16-án áll majd bíróság elé. A tárgyalás tervezett időtartama tíz hét lesz. "Ha az orvosszakértői vélemény alapján bebizonyosodik, hogy Breivik elmebeteg, kérelmezni fogjuk, hogy helyezzék egészségügyi felügyelet alá" – nyilatkozta Inga Bejer Engh ügyész. "A tárgyalás ezen kívül a szokott módon zajlik majd. Kérdéseket teszünk fel, amelyekre válaszokat várunk. Az egyetlen különbség, hogy a végén nem ítélhetjük börtönbüntetésre."

rumuze2k

Breivik védőügyvédje, Geir Lippestad szerint egyáltalán nem lepte meg a pszichiátriai vélemény sem őt, sem védencét. Az ellenzéki Haladás Párt helyettes vezetője, Per Sandberg azonban kétségbe vonja az orvosszakértői véleményt: "Hogyan lehetne valaki elmebeteg, aki ennyire pontosan és hosszú időn át tervezgette tettét?" Az áldozatok egyik ügyvédje, John Christian Elden szerint mindegy, mi lesz a pszichiátriai vizsgálat végeredménye, a lényeg, hogy Breivik soha többé ne térhessen vissza a társadalomba.

Július 22-én Breivik rendőrnek öltözve bombát robbantott egy oslói kormányépület előtt nyolc ember halálát okozva. Ezek után Utoeya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában további 69 embert, nagyrészt tinédzsereket mészárolt le.

Breivik az interneten közzé tett nyilatkozata szerint az európai muszlim invázió elsődleges oka a kulturális marxista norvég Munkáspárt és az Európai Unió.

Forrás: