Csípőműtét helyett őssejt injekció

A csípőízület sérüléseinek őssejttel történő kezelését vizsgálták brit tudósok, hogy kiválthassák a protézis beültetést.

A módszer akár kiválthatja a protézis beültetéseket is – különösen a fiatalok sportsérülései esetében- de lehetőséget nyújt az ízületi gyulladás okozta elváltozások kezelésére is.

A technika, amelyet a Manchesteri Egyetem kutatói dolgoztak ki megkíméli a pácienseket a költséges protézis beültetéstől. A műtét nemcsak bonyolult és fájdalmas, de a betegek egy részénél nem is a végleges megoldás, mert a protézist 10-15 évenként cserélni kell. Az őssejtekből laboratóriumi körülmények között mindössze két hét alatt porcsejteket hoztak létre Professzor Sue Kimber és munkatársai.128091A vizsgált sejtek 97%-ából lehetett porcsejteket előállítani, így a technika sokkal sikeresebb is, mint más szövetek esetében. Az újonnan létrehozott sejtek képesek hatékonyan újraépíteni a sérült porcszövetet.

Tekintettel arra, hogy ezek a sejtek embrionális eredetűek a felhasználásuk ellentmondásokba ütközik, pedig könnyebben szaporodnak, mint a felnőtt szervezetből vett őssejtek. Bár még több információ szükséges, de az őssejt injekció az ízületek kezelésére már tíz éven belül hozzáférhetővé válhat.

Forrás: