Covid-19: 10-ből 9 beteg nem éli túl az intenzív ellátást

Hiába szakadnak meg az orvosok és az ápolók a kórházakban, már nem bírják a terhelést, mert kevesen vannak. Három olyan orvos mondta el tapasztalatait, akik segíteni mentek az intenzív osztályra.

„Konkrétan tele vagyunk, egyáltalán nem érezzük azt, hogy csökkenne az egészségügyre terhelődő nyomás. Rettenetes állapotok vannak” – mondta a Szabad Európának egy budapesti kórház Covid-osztályán dolgozó orvos. A neve elhallgatását kérő szakember szerint az ellátás minősége nagyon gyenge. Hiába tesznek meg mindent, annyira kevés a szakképzett egészségügyi dolgozó és olyan sok a súlyos állapotban lévő beteg, hogy fizikai képtelenség megfelelő színvonalú ellátást biztosítani.

„Műszakváltáskor sok kollégám zokog a fáradtságtól, frusztrált és csalódott, hogy nem tud többet tenni. Ez mindenkit megvisel” – mondta.

Fotó: 123rf.com

Szakember hiánnyal küzdenek a kórházak

„Az intenzív terápia arról szól, hogy egy nagyon súlyos állapotban lévő betegre egy szakképzett intenzíves nővér jut. Még elfogadható, ha speciális esetben két betegre jut csak egy szaknővér. Nálunk azonban a Covid-osztályon egy szakképzett nővérre 5 olyan beteg jut, akik mélyaltatásban, öntudatlanul fekszenek és lélegeztetőgépre vannak kötve – mondta.

A Szabad Európának nyilatkozó orvos szerint a kórház, ahol ő dolgozik, a magyar egészségügy általános állapotához képest is komoly szakemberhiánnyal küzd, miután az intenzív terápiás osztályon sokan mondtak fel a március 1-től hatályos új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt. A távozó orvosokat és nővéreket nem intenzív terápiás szakdolgozókkal pótolták.

A kórház az ellátás zavartalanságát házon belüli átcsoportosításokkal biztosította – legalábbis ez volt a hivatalos közleményben. Az orvos szerint ebbe az átcsoportosításba a nem intenzíves nővéreket és a beteghordót is beleszámolták, vagyis darabra stimmelt ugyan a személyzet létszáma, szaktudásban már nem.

Nehezítő körülmény a ruházat is

Az orvos szerint a szakorvosi intézetekből átvezényelt egészségügyi dolgozók a helyszínen értik meg, hogy mi vár rájuk a 12 órás műszak alatt. „A saját leheletedtől bepárázott szemüvegben, gumikesztyűvel a kezeden milliméter pontossággal kell beállítani az infúziós pumpát úgy, hogy soha életedben nem csináltál ilyet. Sokan már a beöltözéstől klausztrofóbiásak lesznek, és nem képesek elkezdeni a munkát sem” – mondta.

Az orvos szerint nagyon súlyos a helyzet: a lélegeztetőgépekre kötött betegek esetében a mortalitási ráta 95-98 százalékos, vagyis 10-ből kilenc beteg biztosan nem éli túl ezt a fajta intenzív ellátást.

„Jelentős részük még csak nem is koronavírusban hal meg, hanem a megfelelő ellátás hiányától és a kórházi fertőzéstől. A munkatársaim szívüket-lelküket kiteszik, de fizikai képtelenség, hogy egy szakápoló 5-6 beteget lásson el az elvárható színvonalon” – mondta.

Az orvos szerint, ha egy ápoló egynél több beteget lát el, akkor szinte biztos, hogy valamilyen fertőzést átvisz egyikről a másikra. Nincs idő átöltözni egy pelenka, vagy foltos ágynemű kicserélése után.

Fotó: 123rf.com

Alig éli túl valaki

Egyik budapesti kórház szemész szakorvosa egy nyilvános Facebook-bejegyzésben beszélt arról, hogy milyen állapotok uralkodnak. „Leegyszerűsítve azt tudnám mondani, hogy siralmas, de tényleg” – írta az orvos. Szemészként vagy a Covid-intenzíven dolgozik, vagy ő ad ügyeletet 15 izolációs ágyra, ahol telefonon kérhet segítséget a belgyógyász kollégáktól, esetleg a „csekély számú, intenzívről kikerült” beteget felügyeli a műszakja alatt.

„Igen, így van, sajnos nagyon kevesen élik túl az intenzív osztályt” – írta az orvos. A posztjában beszámol arról is, hogy amíg valakinek csak légzéstámogatásra van szüksége, egész jó esélyei vannak, de ha ez sem elég, akkor intubálni kell, azaz a gép lélegezteti. „Ebből a helyzetből alig éli valaki túl, valós szám a 95 százalék körüli halálozás, és ha valaki esetleg túl is éli, akkor is általában roncsember marad, mégis a statisztikában úgy fog megjelenni, hogy gyógyult” – tette hozzá.

Az orvos szerint a mostani mutáns törzsek nem nagyon válogatnak már, jelenleg a legérintettebb korosztály az 50 évesek, de bőven vannak 30 évesek is az intenzív osztályon. Mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát.

A témáról további részleteket a szabadeuropa.hu oldalán olvashatnak

Időközben új covid elleni gyógyszert szabadalmaztattak! 

Új COVID elleni gyógyszer várható

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. cica

    Ez OV és bandája lelkén szárad, mocskos népgyilkosok !!!!