A sérült, laza fogak és fogpótlások átmeneti kezelése házilag

A törött, megrepedt vagy laza fogak nem csak kényelmetlenek és fájdalmasak lehetnek, hanem az megnehezíthetik az evést és akár fertőzést is okozhatnak. Amennyiben fogai, fogtömései, koronái vagy egyéb fogpótlásai megsérülnek, vagy lazának érződnek, forduljon minél előbb fogorvosához panaszával.

De mit lehet tenni, amíg el nem érkezik a megbeszélt időpont? Íme néhány otthoni megoldás a sérült, laza fogak és fogpótlások átmeneti kezelésére.

Számos oka lehet annak, hogy egy fog eltörik vagy lepattan róla egy rész. Az ilyen letört részeket utólag már nem lehet visszahelyezni, de egy koronával, némi fogtömő anyaggal vagy más módszerekkel könnyedén helyettesíthetők. Ilyenkor a fog visszanyeri eredeti megjelenését és erejét is.

Fogtörés esetén először is távolítson el minden fogdarabot a szájából, nehogy véletlenül lenyelje őket. Ez után lépjen kapcsolatba fogorvosával és érdeklődje meg, hogy van-e szüksége sürgősségi ellátásra.

A törött fognak valószínűleg éles pereme van, ami könnyedén felsértheti a fogínyt vagy a nyelvet is.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, illetve a sérült rész szegfűszegolajjal való kezelése átmenetileg segíthet a fájdalom enyhítésében, amíg a fogorvos nem tudja fogadni önt. Fájdalomcsillapító vásárlásakor említse meg a gyógyszerésznek, ha érzékeny vagy allergiás bármilyen gyógyszerre vagy hatóanyagra!

Fogorvosa javaslatára gézzel, vagy más anyaggal letakarhatja a sérült fogat, hogy elkerülje a további kellemetlenségeket.

A legjobb azonban, ha mielőbb felkeresi fogorvosát, hogy gyors segítséget nyújthasson törött foga pótlására. A Lévai Dental Fogászatán bármilyen fogászati problémáján segítenek Önnek. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linken: fogászati kezelés Budapest!

Kiesett tömés kezelése

Ha egy fogtömése lazult vagy esett ki, fájdalom jelentkezhet az érintett fogban, hiszen a tömés már nem fedi rendesen a fog érzékenyebb részeit. Első lépésként kérjen mielőbbi időpontot fogorvosától.

Ez után az alábbi módszerekkel enyhítheti a kényelmetlen érzést, illetve csökkentheti a fertőzések kockázatát:

  • Amennyire csak lehetséges, rágjon a másik oldalon.
  • Kerülje a cukros élelmiszereket, mert ezek fokozhatják a sérült fog érzékenységét.
  • Kerülje a hideg és forró élelmiszereket, ha úgy érzi, hogy ezekre is érzékeny a foga.
  • Mosson továbbra is naponta kétszer fogat fluoridos fogkrémmel, és használjon rendszeresen fogselymet is, hogy eltávolítsa a baktériumokat szájából.

fogak

Laza korona vagy héj kezelése

Amennyiben egy fogászati korona vagy héj lazult ki szájában, vagy már ki is esett a helyéről, az étkezés kellemetlen, fájdalmas folyamattá válhat. Minél előbb kérjen időpontot fogorvosától a probléma kezelése érdekében, illetve érdeklődje meg tőle, hogy hogyan védheti fogát átmenetileg.

Amennyiben foga érzékeny a korona nélkül, a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni ezt a kellemetlenséget. Mint az fentebb is elhangzott, ne felejtse el megemlíteni vásárlásnál, ha érzékeny valamelyik gyógyszerre vagy hatóanyagra.

Szintén a fent leírtak szerint átmenetileg le is takarhatja a sérült fogat gézzel vagy más anyaggal, ha a fogorvos ezt javasolja.

Ne felejtsen el odafigyelni szájhigiéniája karbantartására!

Kilazult, érzékeny, fájdalmas műfogsorok

Amennyiben egy műfogsorral adódik problémája, nem csak az evés, hanem a beszéd is nehézkessé válhat, ráadásul az önbizalma is meginoghat megjelenése miatt is.

Mint minden más ilyen jellegű gond esetén, mindenekelőtt értesítse fogorvosát, és kérjen időpontot a korrigálásra. E mellett kérjen tanácsokat azt illetően is, hogy milyen termékek segíthetnek enyhíteni a kellemetlenségeket, amíg az időpontra várakozik.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.