A pápa szerint: az óvszer egy lépés az emberibb szexualitás felé

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője hétfőn üdvözölte XVI. Benedek pápa nyilatkozatát, amely új álláspontot képvisel az óvszerhasználatot illetően a HIV megelőzésében.

?Örömmel hallottam ezt az álláspontot, és a Vatikán az első alkalommal támogatta az óvszer különleges körülmények között történő alkalmazását, ami jó hír számunkra, nagyszerű kezdet? ? nyilatkozta Margaret Chan Berlinben. Kedden megjelenő interjúgyűjteményében Benedek pápa azt állítja, hogy az óvszer ?bizonyos esetekben? elfogadható, különösen a HIV-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Ez a kijelentés egyértelmű enyhülést jelent a korábbi keményvonalas vatikáni állásponthoz képest.14028A riporter az anyanyelvén, németül teszi fel a kérdést a 83 esztendős egyházfőnek, hogy ?a Katolikus Egyház nincs-e alapvetően az óvszerhasználat ellen?. ?Az egyház természetesen nem tartja igazi és erkölcsös megoldásnak? ? feleli a pápa. ?Bizonyos esetekben azonban, amikor a fertőzés kockázatának csökkentése a cél, ez lehet az első lépés egy másfajta, emberibb szexualitás felé.?

Az ENSZ HIV/AIDS programja, a UNAIDS is üdvözölte Benedek pápa kijelentését, melyet ?a Vatikán jelentős és pozitív előrelépéseként? értékelt. A Vatikán eddig a fogamzásgátlás minden módját elítélte, még akkor is, ha az a nemi úton terjedő betegségek visszaszorítását szolgálja.

Forrás: