A magyarok nem akarják a homeopátia forgalom-korlátozását

Franciaországban több mint egymillióan kérik a homeopátia támogatásának fenntartását

Valamennyi francia homeopátiás szert gyártó cég meglepődve fogadta a kormány döntését, miszerint megszüntetik a homeopátiás készítmények társadalombiztosítási támogatását. Az intézkedést ráadásul a francia kormány szokatlan gyorsasággal, a homeopátiás terápia sajátosságainak és bizonyított eredményeinek figyelmen kívül hagyásával hozta meg.

A francia egészségügyi miniszter annak ellenére döntött a homeopátia ártámogatásának fokozatos megszüntetéséről, hogy az országban több, mint 1 200 000 ember írt alá petíciót, és a terápiás módszert 20 ezer orvos alkalmazza sikerrel. A vezető francia gyártó cég, a Boiron megkérdőjelezi, hogy amikor Európa más országaiban, mint például Svájcban a megelőzést tartják a közegészségügyi problémák megoldásának, és finanszírozzák a komplementer gyógymódokat, a kormány ilyen megalapozatlan döntésre jutott Franciaországban.

A Boiron kijelentette: továbbra is minden erejükkel azon lesznek, hogy biztosítsák az egészségügyi szakemberek és a betegek számára a jó minőségű és megbízható homeopátiás szerek gyártását és ellátását.

A homeopátiának szerepe lehet az antibiotikum-rezisztencia visszaszorításában, amely a WHO szerint is az emberiség fő kihívása lesz a következő 30 évben. Emellett a homeopátiás kezelés olyan veszélyeztetett betegcsoportoknak is segíthet, mint a várandósok, csecsemők, és olyanoknak is, akik egyszerre több egészségügyi problémával küzdenek.

A Boiron hazai leányvállalata előzetesen a magyar fogyasztók véleményével kapcsolatosan is átfogó felmérést készíttetett. A kutatásból kiderült, hogy a kiegészítő módszerek korlátozásával a lakosság kevesebb, mint egytizede ért egyet, az elsöprő többség szerint a homeopátiás termékeknek helyük van a gyógyszertárak polcain. A megkérdezettek 53 százaléka egyáltalán nem ért egyet a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának korlátozásával, ezzel szemben csupán 8 százalék ért azzal teljesen egyet. A Boiron a felmérés alapján rámutatott: a magyar társadalom túlnyomó többsége kiáll a választás szabadsága mellett a hagyományos és a kiegészítő gyógymódok tekintetében.

(A Boiron Hungária Kft. és a Forecast Marketingkutató Kft. 2018. decemberi, reprezentatív kutatása. 500 fő bevonásával készült kutatás budapesti és vidéken élő, 18-59 év közötti lakosságra)

További tények:

  • Franciaországban 21 000 gyógyszertárban ajánlják a homeopátiás terápiát.
  • A homeopátiát is alkalmazó orvosok betegei feleannyi antibiotikumot és nem szteroid gyulladáscsökkentőt, valamint háromszor kevesebb pszichotróp gyógyszert szednek (EPI 3 kutatás eredménye). 
  • 4-ből 3 francia, a lakosság 78%-a használt már homeopátiás gyógyszert, a háziorvosok 34%-a és a szülésznők 78%-a ajánl homeopátiás gyógyszereket.
  • A magyar lakosság 48 százaléka teljes mértékben egyetért, további 20,6 százalék egyetért azzal, hogy a kiegészítő gyógymódoknak az egészségügyi alapellátásban széleskörűen elérhetőnek kell lenniük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index