“3 az igazság” a Pfizer vakcina esetében is?

Két londoni intézmény közös kutatása arra derített fényt, hogy a második dózis beadását követő 12 hónapon belül szükség lehet a booster oltásra a Pfizer vakcinájából.

A University College London és a londoni Francis Crick Intézet 2021 januárjában 250 önkéntessel elvégzett egy vizsgálatot, melyben arra keresték a választ, miképp változik a páciensek neutralizáló antitest-termelődése a Pfizer-vakcina beadása után, és ez milyen következményekkel járhat az oltások jövőbeli beadására.

A Lancet című orvosi lap még június elején közölte a kutatási eredményt. Azt mutatta, hogy

MINÉL IDŐSEBB VALAKI, ÉS MINÉL TÖBB IDŐ TELIK EL AZ OLTÓANYAG MÁSODIK DÓZISÁNAK BEADÁSA UTÁN, ANNÁL NAGYOBB ESÉLLYEL CSÖKKEN A DELTA- (INDIAI) ÉS A BÉTA- (DÉL-AFRIKAI) VARIÁNSOK ELLENI NEUTRALIZÁLÓ ELLENANYAG-TERMELŐDÉS.

A statisztikai összefüggés azt igazolja, hogy bizonyos idő elteltével be kell majd adni a harmadik, úgynevezett booster oltást a Pfizer-vakcinából, elsősorban azoknak, akik a kockázati csoportba tartoznak, például az időseknek és krónikus betegeknek. Ennek az oltásnak természetesen tartalmaznia kell majd az új variánsokat is.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az oltások adta immunitás hosszáról a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézetet vezető Alexander Ginzburg nyilatkozott az orosz hírügynökségnek a közelmúltban: szerinte legalább két évig véd az orosz oltóanyag a Covidtól. A kínai Sinopharm is vizsgálja az immunitás hosszát, de még nem adtak ki eredményt.

Új, Qatar-ból származó adatok egyre erősebb bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a Pfizer koronavírus vakcina képes megállítani az aggodalomra okot adó vírus-változatokat.

Az aggasztó koronavírus-változatok ellen is véd a Pfizer vakcina

A Pfizer elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla is arról beszélt idén áprilisban, hogy a második dózis beadásától számított 12 hónapon belül nagy valószínűség szerint szükség lesz a harmadik adag beadására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az ügyben azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy jelenleg nincs ilyenre lehetőség, és aki ettől eltér, szabályt szeg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index