Nincs több: megérkezett az utolsó Pfizer szállítmány

A héten újabb, majdnem 240 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra.

A két vállalat által fejlesztett oltóanyagból így már mintegy 11 millió érkezett az országba – közölte az MTI, de azt már nem jegyezték meg, hogy a cégnek ez volt az utolsó szállítmánya Magyarországra, miután a kormány tavasszal jelezte, hogy Magyarország nem vesz részt a következő, közös európai uniós vakcinabeszerzésben. Gulyás Gergely akkor úgy fogalmazott, a kormány kellő tartalékot halmozott fel.

A Pfizer 2020. december 26. óta heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a koronavírus elleni vakcináját, a mostani volt a 49. szállítmány. A cég az első negyedévben több mint 1,5 millió adag, a második negyedévben több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított Magyarországra.

Nemrég írtunk róla, hogy 3,5 millió Pfizer lehet raktáron, ehhez érkezett most ez a 240 ezer adag, több azonban nem lesz, miközben a harmadik oltás legnagyobb része, 87 százaléka Pfizer. Ha pedig bejön a kormány szándéka az oltási program felpörgetésére, akkor kifogyhatunk a Pfizerből, pláne 2022 végéig, amikor a debreceni oltóanyaggyár elkezdi gyártani az oltóanyagot. De azok sem mRNS-vakcinák lesznek, hanem a Sinopharm és a Szputnyik licencei.

Július óta létezik a digitális EU-s Covid-igazolvány. Az uniós tagországok ez alapján, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Kontrollközpont (ECDC) hetente frissülő Covid-térképe alapján engedték beutazni a polgárokat.

Figyelem! – Változik a Covid-igazolvány és a beutazási szabályok az EU-ban

Forrás: https://napidoktor.hu/index