Nem túl biztató – A COVID booster védelme körülbelül 10 hét alatt csökkenhet

Az Omikron variáns által okozott tüneteket okozó COVID-19 elleni emlékeztető oltás védettsége körülbelül 10 hét alatt csökken, az új, Nagy-Britanniából származó adatok szerint.

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői nem sokkal karácsony előtt osztották meg az adatokat, és megjegyezték, hogy az Omikron variánsnak még nem volt elég súlyos esete ahhoz, hogy kiszámíthassák, mennyire jól véd az emlékeztető oltás a súlyos betegség ellen. Úgy vélik azonban, hogy az extra oltások jelentős védelmet nyújtanak a kórházi kezelés és a halálozás ellen.

Néhány hétbe telik, mire az Omikron súlyos betegség elleni hatékonyságát meg lehet becsülni” – írták az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének tisztviselői a jelentésben. “A korábbi változatokkal szerzett tapasztalatok alapján azonban ez valószínűleg lényegesen magasabb lesz, mint a tüneti megbetegedés elleni becslések”.

Itt az omikron, jönnek a szigorítások

Amióta az országok novemberben elkezdték jelenteni az Omikron megbetegedéseket, több tanulmány is azt sugallta, hogy a változat jobban el tud rejtőzni a védőoltásból és a korábbi fertőzésből származó antitestek elől – írja a The New York Times. A brit jelentés ezt kiegészíti azzal, hogy mind a kezdeti oltássorozat, mind az emlékeztető adagok kevésbé hatékonyak és gyorsabban elhalványulnak az Omikron variáns ellen, mint a Delta variáns ellen.

Azok körében, akik két adag AstraZeneca vakcinát kaptak, a Pfizer vagy Moderna oltóanyagának emlékeztető adagja 60%-ban volt hatékony a tünetekkel járó megbetegedés megelőzésében 2-4 héttel az oltás után. Tíz hét elteltével azonban a Pfizer emlékeztető oltás 35%-os, a Moderna emlékeztető oltás pedig 45%-os hatékonyságú volt. (Az AstraZeneca vakcinája nem engedélyezett az Egyesült Államokban, de a Johnson & Johnson oltása hasonló technológiát használ – számolt be a The New York Times).

Ez az omikron egyik szokatlan tünete, amire figyelnie kell

Azok körében, akik három Pfizer-dózist kaptak, a vakcina hatékonysága körülbelül egy héttel az emlékeztető után 70%-os volt, de 10 hét után 45%-ra csökkent. Ugyanakkor azoknál, akik először két adag Pfizer-oltást, majd egy Moderna emlékeztetőt kaptak, a hatékonyság 9 hétig 75%-osnak tűnt.

A jelentés az Egyesült Királyságban december 20-ig 148 000 Delta és 68 000 Omikron eset elemzésén alapult. Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői azt írták, hogy az Omikron-fertőzések eddig kevésbé súlyosnak tűnnek, és kisebb valószínűséggel vezetnek kórházi kezeléshez, mint a Delta-fertőzések. Ekkor 132, laboratóriumban megerősített Omikron-fertőzött személyt vettek fel kórházba, és 14 halálesetet jelentettek 52-96 éves kor között.

Ez az elemzés előzetes, mivel a jelenleg kórházban lévő Omikron-esetek száma alacsony, és az Omikron egyelőre csak korlátozottan terjedt el az idősebb korcsoportokban” – áll a jelentésben.

A jelentés szerint az Omikron változat esetében az újrafertőződési arány is nőtt. A 116 000 Omikron-fertőzött ember közül körülbelül 11 000 — vagy 9,5% — kapcsolódott egy korábbi megerősített fertőzéshez, ami valószínűleg az újrafertőződések alulszámolását jelenti. Az elemzett adatok szerint 69 Omikron eset a COVID-19 fertőzés harmadik felvonása volt, és 290 eset 60-89 nappal az első fertőzés után történt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.