Nem fogy? Ez is lehet egy hatékony megoldás!

Annyira kézenfekvő, hogy talán sokan pont ezért nem gondolnak rá. Igaz, egy kissé időigényes. De megéri.

Mielőtt arra gondolna, hogy a “hogyan fogyjunk le 5 nap alatt 5 kilót?” elnevezésű diéták holdudvarába tartozó, új csodamódszerről írnánk, ki kell, hogy ábrándítsuk.

Nem erről van szó. Ennél egy lényegesen egyszerűbb, ám hatékony mozgásról beszélünk.  Melynek persze neve is van. Aquafitnesz, azaz vízitorna. A vízben végzett tornáról van szó, ami tulajdonképpen kézenfekvő megoldás azoknak, akik nehezen fogynak és még ennél is nehezebben szánják rá magukat a mozgásra. De még azoknak is jó megoldás lehet, akik nem tudnak úszni – ugyanis ehhez a tornához nem szükséges az úszástudás, általában 120 cm mély vízben végezhető.

A víz jótékony hatása a mindennapi mozgáshoz is felhasználható. A vízben végzett torna segít a fogyásban és kellemes ellazulást okoz. A vízi torna lényege, hogy  a víz ellenállásának leküzdéséhez állandó és folyamatos izommunkára van szükség, ami anélkül mozgatja és erősíti az izmokat, hogy közben kárt tenne az ízületekben és túlfeszülést okozna az izmokban. Elég hatékony zsírégető: fél óra alatt egy 70 kg-os ember körülbelül 140 kalóriát éget el vele. Úgy izzadhatunk le a medencében, hogy alig érezzük, alaposan átmozgathatjuk minden porcikánkat.

A közhiedelmekkel ellentétben a vízitorna nemcsak az időskorúak és a várandósok, hanem mindenki számára hasznos lehet.

Az uszodában végzett mozgás számos olyan tulajdonsággal bír, ami a szárazföldi során nem hasznosítható. A víz összetétele miatt a gravitáció csak töredékesen működik, így testsúlyunk 90 százalékát nem érezzük, ami ugyanilyen arányban hat a testrészeinkre is. Az izmok, inak, szalagok, ízületek terhelése csökken, így azok a mozdulatok, amelyek más esetben nehézséget jelentenek, itt könnyebben mennek. Emiatt a nyújtógyakorlatok is egyszerűbben végezhetőek, és ezek a rugalmasságot tovább növelik. Nem véletlenül javasolják ezt a tornát ízületi gyulladásra, illetve fájdalmas sérülésekből való felépülésre.

A vízitorna előnyei

  • A fogyás mellett számos érv szól még a vízben végzett torna mellett:
  • jó hatása van azokra, akik mérsékelten magas vérnyomásban szenvednek;
  • kíméli a porcokat és az ízületeket, ezért az egyik legjobb sport, ami létezik;
  • javítja a hajlékonyságot és a mozgásképességet;
  • kiváló egyensúlyjavító, izomalkotó és testtartás alakító;
  • megszünteti a hátfájást és a merev végtagok okozta görcsöket;
  • relaxál, masszíroz és megszünteti a stresszt.

Egyetlen hátránya csupán, hogy időigényesebb, mint a szárazföldi mozgásformák, mindenképpen számolnunk kell az átöltözés, hajszárítás plusz idejével. De talán ennyit tényleg megér…

Forrás: https://napidoktor.hu/index