Mozgunk, sportolunk nyáron is!

A nyári szabadság az aktív pihenés időszaka. De kell a testedzés a nyári kánikula idejére eső maradék munkanapokon is! Jót tesz, ha sportolunk!

Sportolunk – évszaktól függetlenül

Július, augusztus hónapokban is sportoljunk, élvezzük a testedzéses szórakozást, akár az úszást kint a természetben vagy a strandon, akár a kirándulást a hegyekben, árnyékos utakon, vagy esténként a táncolást. Lehet az egész évben már megszokott sportolást – futás, Nordic Walking, aerobik, kerékpározás, valamelyik labdajáték stb. – is folytatni a kánikulai hőségben kora reggel, esetleg késő este. Kezdhetünk a nyaralás helyszínén gyaloglással reggeli előtt, a legjobb városnéző körutak lesznek a gyalogos félórákból!

Pár tanács a kánikulai napok testedzésben gazdagabb életmódjához, akár nyaraláskor vagy munkavégzéskor:

1. A legjobb kora reggel, reggeli előtt sportolni. Esetleg késő este, bár ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportokat – tánc, séta a kedvenc társsal stb. – választani.

2.Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen űzünk és sikeresek vagyunk benne. Ez lehet valamely labdajáték, ám ehhez társ vagy csapat szükséges. Lehet bármelyik vizes sport. Lehet állóképességi, ciklikus sport, mint például a gyaloglás, a futás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a kirándulás, az úszás, az evezés, ahol egyéni felkészültségnek megfelelő tempóban sportolhatunk. Ha szerencsénk van, még a szél is segít.

3. A legfontosabb a folyadékpótlás, legalább napi 1,5, – 2 liter folyadékot fogyasszunk. Ha sportolunk, még a 3 liternél is több elfogyhat a kánikulában! Ez is egyéni, mint sok minden. A munkaasztalra érdemes kitenni a literes frissítőt reggel és délután újratölteni. Az egy óránál hosszabb sportedzés alatt is szükséges frissíteni. Az elvesztett folyadék pótlására, a szomjúság oltására az egyik jó lehetőség a csapból folyó ivóvíz.

A legjobb, ha a napi több liter ital változatos összetételű: jó minőségű ivóvíz, ásványvíz, gyümölcstea, világosra főzött, citromos zöld és fekete tea, frissen préselt gyümölcslé, kereskedelemben vásárolt 100 százalékos rostos gyümölcslevek. A sportolás után közvetlenül fogyasztott frissítő legyen langyos, testhőmérsékletű, azaz 36 fokos.

Fotó: 123rf.com

Ha így teszünk, hamar jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital! Így nem vedelünk több liter hideg üdítőt vagy sört például egy-egy sportverseny után. Alkoholos „frissítőt” mértékkel, és csak este igyunk. Ez az „akarókánk” erőpróbája.

4. A sportöltözet legyen szellős, kényelmes és modern alapanyagú. Ne legyen testre feszülős, sehol ne szorítson (melltartó, szuszpenzor, deréköv stb.). Jó lenne persze olyan trikó, amely félóránként „dezodort” szórna a hónaljunkba…

5. Nyáron – az izzadás miatt – minden sportolás után legalább öblítsük ki, akár csak hideg vízben is a sportruhát, és szárítsuk a szabadban. Zoknit, alsófehérneműt nem viselünk egymásután több edzésen mosatlanul.

6. Mezítláb csak ott sportoljunk, ahol biztosan nem lépünk üvegszilánkba vagy valami más vágó- és szúróeszközbe. A gondozott labdarúgópálya füves területe megfelelő lehet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen a fűben darázs vagy méhecske….. Ha mezítláb sportolunk, több kis segédizom is dolgozik, mint a jó sportcipőben.

7. Kánikulai, fülledt hőségben kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, a bevizezett vászonsapka a fejen, a pucér felsőtest (sajnos csak férfiaknak), a tarkó folyamatos nedvesítése, a „gyakran, de kevesebbet” folyadékpótlás negyedóránként.

8. Próbáljunk meg heti 3 x 1 órát sportosan mozogni, játékosan szórakozni. Ehhez talál segítséget a Médiaunió honlapján: www.sportolnijo.hu, s őszre már fizikailag és szellemileg is jobb lesz a teljesítménye, alkalmazkodó képesebb lesz, jobb lesz az önértékelése és nagyobb az önbizalma, küzdőképesebb is lesz többek között.

Általános tanácsok sportolni kezdőknek nyáron:

 • Sosem késő elkezdeni!
 • Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!
 • Az egyéni célkitűzés hasznos, könnyíti a teljesítést.
 • Társaságban kellemesebb sportolni és izzadni is!
 • Sportolás után a folyadék pótlása elhagyhatatlan, mint a zuhanyozás.
 • A legtöbb sportág legfontosabb kelléke a jó sportcipő.
 • Minden sportedzés bemelegítéssel kezdődik és levezetéssel ér véget.
 • A fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!
 • Az edzést főétkezés után minimum két órával szabad elkezdeni. Nyáron ezt ne tegyük 11.00-15.00 óra között, a tűző napon!
 • Kánikulában öltözködjön szellősen és lazán.
 • A harminc éven felüliek kezdjék a sportos életmódot orvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat!
 • Lázasan, betegen tilos a sportolás!
 • Nincs ügyetlen, kétballábas személy, legfeljebb akaratgyenge.
 • Nem szenvedni, hanem sportolni érdemes!

Forrás: https://napidoktor.hu/index