Lehet, hogy megsérült a térde és nem is tud róla?

Ízületi tükrözéssel már egy hét múlva visszatérhet megszokott életmódjához!

Kevésbé megterhelő műtét és rövidebb rehabilitáció jellemzi az ízületi tükrözést vagy más nevén artroszkópiát, amely ma már gyakran alkalmazott eljárás a mozgásszervi panaszok gyógyítása terén.

A szakember azt mondja, azért is népszerű módszer, mert a térdízületet és így a pácienst is kisebb megterhelés éri az operáció során, majd gyorsabban visszatérhet a megszokott mindennapokhoz.

Nemcsak váratlan sérülések miatt válhat azonban szükségessé, hanem a kor előrehaladtával is ez lehet a megoldás a panaszok és a fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Évente az egyik leggyakrabban végzett műtéti módszer az állami- és a magánegészségügyben is az ízületi tükrözés, amellyel – elsősorban traumás vagy balesetből adódó sérülések során – állítják helyre a térdízületi szakadásokat. A meniscus rostos-porcos, gyűrű alakú képződmény a térdízületi résben, amely gyógyulásra nem képes, így ha megsérül, nemcsak fájdalmas, hanem ízületi porckopáshoz is vezethet. Az ortopéd sebész azt mondja, nem érdemes megvárni, míg a visszafordíthatatlan porckopás kialakul a sérülés következtében, a meniscus sérülést korábban kell kezelni.

foto: pixabay.com

„Az artroszkópia egy minimál invazív műtéti módszer, vagyis két-három apró metszést végzünk a térd elülső részén, és ezeken a pontokon keresztül állítjuk helyre a térd megfelelő funkcióját. Az instabil részeket eltávolítva, az ép, egészséges részeket megtartva érjük el az ismét jól terhelhető, panaszmentes, porckopásra kevésbé hajlamos térdízületetk. Mivel kicsi a lágyrész károsodás, kisebb fájdalommal és kisebb megterheléssel jár a beavatkozás a páciensnek” – fogalmazott Dr. Hargitai Gergely, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd sebész szakorvosa.

A térdproblémák okozhatnak tompa, tartós és mozgásra jelentkező éles fájdalmat is, jelentkezhet kattogás, „nyikorgás” is az ízületben.

Ezek a térdfájdalom gyakori okai

Sok esetben a beteg egyébként észre sem veszi, hogy elszakadt a térdízületében a meniscus, a már említett rostos-porcos gyűrű, és olykor még arra az éles fájdalomra sem emlékszik, amellyel a szakadás jár. Az esetek nagy részében egy csavarásos mechanizmus közben történik meg a baj, amikor a combcsonthoz képest a lábszár akár be- vagy kifelé csavarodása beszakítja a meniscust. Esetleg egy hosszabb guggolás, vagy nagyfokú hajlítást követően, a térdet kinyújtva a meniscus beszorul az ízfelszínek közé, és emiatt szakad el.

térd

Foto:pixabay.com

Előfordul azonban olyan is, amikor nem traumás okból, hanem az ízületek használatából, öregedéséből adódóan szorul a térdízület rekonstrukcióra. Ebben az esetben is tökéletes megoldás lehet az ízületi tükrözés, hiszen nemcsak a panaszokat és a fájdalmat lehet csökkenteni, hanem meg lehet állítani a fokozott porckopás folyamatát, vagy elkerülni egy súlyosabb ízületi porckopást. Az ilyen degeneratív esetek – vagyis amikor nem sérülés miatt szakad el a meniscus – akár autóból kiszállás, egy ártatlan séta vagy lépcsőzés közben is megtörténhetnek.  A fájdalom ugyan egy-két nap múlva jelentősen csökkenhet – így a páciens nem is tud róla, hogy károsodás érte az ízületét, hiszen nem érte baleset A folyamatosan vagy időszakosan jelentkező fájdalom azonban jelzi a károsodást.

láb, térd, csont

foto:pixabay.com

 

„Az artroszkópia után a rehabilitáció is gyorsabb, a műtétet követően a páciensek az első hetet otthon, ágynyugalomban töltik, de már ekkor is teljes testsúllyal terhelik az ízületeket, így az operált végtagot is. Egy hét múlva már visszatérhetnek a korábbi életformához. Azok pedig, akiknek nincsen ízületi kopásuk, két-három hét múlva már a sportolást is folytathatják. Összességében azonban elmondható, egy hónap múlva ugyanolyan aktív életet élhet a páciens, mint a műtét előtt” – tette hozzá Dr. Hargitai Gergely.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.