A térdfájás három leggyakoribb oka és gyógymódjai

A nyár és az ősz a kirándulások és a szabadtéri programok időszaka. Azonban az önfeledt szórakozásunkat könnyen megkeserítheti, ha fáj a térdünk. De olyan hétköznapi tevékenységek, mint a munkába járás, a bevásárlás is sokkal nehézkesebbé válnak, ha fájnak a lábaink. Jobb tehát megelőzni a térdfájást!

A térdfájás leggyakoribb okai

A megfelelő terápia kiválasztásához először is ki kell deríteni, hogy mi áll a térdfájdalom hátterében.

Sérülések

Fiatalabb korban, illetve intenzív sportolást folytatók körében leggyakrabban sérülés vagy túlerőltetés okozhatja a térd fájdalmát. Ínszalagszakadás, porcleválás, ficam vagy csonttörés – csak hogy néhányat említsünk a leggyakrabban előforduló sportsérülések közül. Egyes károsodások hosszú ideig okozhatnak problémát, érzékenyebbé válhat a térd vagy az ízület az igénybevétel hatására. Ezért is fontos a sérülések szakszerű kezelése.

Reumatikus megbetegedések

Negyvenéves kor felett a fájdalom hátterében lehetnek gyulladásos folyamatok, mit amilyen a rheumatoid arthritis. Az autoimmun betegség során az immunsejtek az ízületek ellen fordulnak és folyamatos gyulladás, fájdalom alakul ki.

Ízületi kopások és egyéb tényezők

A porckopásos megbetegedés során a csontok felületén lévő porcszövet elvékonyodik vagy teljesen elkopik. A mozgás során érintkező csontfelületek pedig olykor elviselhetetlen kínokkal járnak. A fájdalom hátterében még számos ok meghúzódhat az elhízástól, a fertőzéses megbetegedéseken át a mozgásszegény életmódig. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a tünetek nem múlnak el vagy fokozódnak! Súlyos sérülés vagy porckopás esetén már nem lesz elég az injekciós vagy gyógyszeres kúra, akár térdprotézis beültetése is szükségessé válhat.

Lehetséges gyógymódok

A túlerőltetés esetén elegendő lehet az ízületek pihentetése. Enyhébb sportsérülések, ízületi húzódások, ficamok esetén szintén kímélni kell a térdet vagy a sérült részt. Fájdalom és duzzadás esetén a jeges borogatás és a különböző hűsítő hatású krémek is segíthetik a gyógyulási folyamatot. A gyógynövények közül a feketenadálytő-kivonat csökkentheti leginkább az ízületi fájdalmakat, de a többféle gyógynövénytartalmú lóbalzsam is hasznos. A sérülések elkerülése érdekében a sportolást megelőzően mindenképpen végezzünk alapos bemelegítést.

 

A sérült térden alkalmazott úgynevezett kompressziós kötés is enyhítheti a tüneteket, hiszen stabilan tartja az ízületeket. Pár napnál tovább azonban ne használjunk túl szoros kötést, mert a mozgáshiány miatt az izmok legyengülnek.

 

Enyhébb tünetek esetén az injekciós kúra is megoldás lehet. Az ízületeket regenerálódását serkentő kollagént illetve hialuronsavat fecskendeznek az ízületbe. Azonban ha a térdízületben található porcszövet teljesen elkopott vagy sérülés miatt roncsolódott, akkor műtéti beavatkozás is szükséges lehet. A térdprotézis-műtét során az elkopott porcszövetet orvosi fém illetve speciális műanyag implantátumok beültetésével pótolják. A műtét után a hosszabb rehabilitáció és a gyógytornára is indokolt.

Fotó: 123rf.com

A rheumatoid artritis kezelése során gyulladáscsökkentőket alkalmaznak, amelyek lehetnek szteroid és non-szteroid alapúak. Ízületi gyulladások esetén a gyömbér vagy az ananász segíthet a fájdalom csillapításában, illetve a gyulladás csökkentésében.

 

Az ízületek egészségének megőrzése szempontjából nagyon fontos az egészséges életmód. Ennek egyik része a rendszeres, de az ízületekre nem megterhelő mozgás. Hiszen ez elősegíti a térdízületek keringését, amely a regenerálódás egyik előfeltétele.

 

A táplálkozásunkkal is javíthatjuk az ízületeink állapotát. A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú, hiszen ekkor tud megfelelő mennyiségű ízületi nedv termelődni. Az ízületek felépítésben részvevő kollagén, kondroitin vagy glükozamin nemcsak állati eredetű táplálékkel vihető be, hanem számos táplálékkiegészítővel is. A vitaminok közül a D- és a K-vitamin jelentősége igencsak fontos a kalciumháztartás kialakításában, amely az egészséges csontozat fenntartásának előfeltétele. A C-vitamin számos előnyös hatása mellett segíti a kollagén természetes szintézisét is. Az egészséges táplálkozással a kilóinkat is kordában tarthatjuk. Az elhízás ugyanis plusz terhelést jelent a térdízületnek is, így felgyorsíthatja az ízületi kopás folyamatát.

Forduljunk orvoshoz!

Akár sérülésről van szó, akár más okból kifolyólag sajog a térdünk, ne bagatellizáljuk el a problémát! Lehet, hogy hosszú ideig el tudjuk viselni a néha jelentkező kisebb-nagyobb térdfájdalmakat, de ha elhanyagoljuk, annak komoly következményei lehetnek.

 

Mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, ha sportsérülés vagy ismeretlen eredetű térdfájdalom jelentkezik. A még idejében felfedezett problémát reumatológus, ortopéd szakorvos vagy gyógytornász hatékonyan tudja kezelni. A nem kezelt ízületi kopás ugyanakkor olyan mértékűvé válhat, hogy az állandósult fájdalom miatt a beteg már nem tudja sem a munkáját, sem magát megfelelően ellátni. Súlyos esetben már csak a térdprotézis beültetése enyhítheti a fájdalmas tüneteket és nyerheti vissza a páciens a mozgás szabadságát.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.