Mivé durvulhat egy kezeletlen kullancscsípés?

Gondoltuk volna, hogy a kezeletlen kullancscsípés miatt egy idő után napi tevékenységeinket sem tudjuk elvégezni, sőt, számtalan műtétre szorulunk? A Lyme-kór szélsőséges esetekben idáig juttathatja a beteget. 

Az erdő felfedezése, a túrázás, táborozás kellemes tevékenység, amíg óvatosak vagyunk. A kullancscsípéstől ma már sokan tartanak, mert tudatosabbak, tesznek ellene, hogy megtörténjen, vagy ha mégis megtapad rajtuk egy kullancs, időben eltávolítják. Előfordul azonban, hogy valaki nem veszi észre, s bizonyos idő múltával a Lyme-kór tüneteire lesz figyelmes – melyekről azonban nem tudja, hogy azok. 

Így járt a New Jersey-ből származó Meghan Bradshaw is, aki egészséges, aktív fiatal lányként szerette járni a természetet. Egészen addig, amíg egy napon szórványos, egymással össze nem függő egészségügyi problémákat észlelt: kimerültség, szédülés gyötörte, testfájdalmakkal küzdött. Számos orvosspecialistánál járt, hogy kiderüljön az ok, de laboratóriumi eredményei sosem voltak meggyőzőek. 

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

Meghan betegségét – mint utólag kiderült – egy parazita okozta. Lyme-kór alakult ki nála, egy bakteriális fertőzés, amely egy feketelábú kullancs – más néven szarvas kullancs – csípéséből eredhet, amennyiben az 36-48 órán keresztül a testhez tapad.  A tünetek közé tartozik a memóriavesztés, az ízületi fájdalom, az arc egyik vagy mindkét oldalán lelógó izmok, valamint a testrészek bizsergése vagy zsibbadása.

Meghan Bradshaw egészségi állapota később tovább romlott, amikor húszas évei elején a keleti partról a nyugati partra költözött. Betegsége egy idő után ágyhoz kötötte. Már nem tudta elvégezni a mindennapi feladatait – ez azt jelenti, hogy mosogatni, sőt a fogkeféjét megtartani sem volt képes. 

Térde kezdett megtelni folyadékkal. Orvosa rheumatoid arthritist diagnosztizált nála, ez volt a legesélyesebb, ami eszébe jutott, hogy megmagyarázza a rejtélyes betegséget. Meghan csípőjét 26 évesen ki kellett cserélni. A Lyme-kór minden ízületére hatással volt. 

Csupán akkor derült fény komoly egészségügyi gondjai eredetére, amikor egy funkcionális orvoshoz irányították, s ő megtudta, hogy Bradshaw New Jersey-ből származik, ahol a feketelábú kullancsok rendkívül gyakoriak. Ekkor tette fel neki a kérdést, ami aztán mindent megváltoztatott: tesztelték-e már Lyme-kórra?

A kezeletlen kullancscsípés miatt a fiatal lánynak 16 ízületét rekonstruálták és 8 ízületi pótláson esett át. Mindkét könyökét cserélni kell és mindkét kezén szükség lesz egy második műtétre is. 

Meghan esete rendkívül ritka a Lyme-kóros betegeknél, csupán néhány páciensnél alakul ki ízületi gyulladás, különösen, ha korán kezelni kezdik a kullancscsípés után” – mondta el Glenn Gaston orvos, a charlotte-i OrthoCarolina ortopéd sebésze. Ő operálta a lány kezét. – Amennyiben a betegnél ízületi gyulladást alakul ki, általában csak egy ízületet érint és ez gyakran a térd” – tette hozzá.

kullancs, csípés

Foto:123rf.com

„Soha nem hallottam vagy olvastam tankönyvben a Meghanéhez hasonló esetet, vagyis, hogy többszörös ízületi pótláson és többszöri műtéten kellett volna átesni, különösen ilyen fiatalon” – jegyezte meg.

Egy biztos, a kezeletlen kullancscsípés komoly károkat okozhat és a betegséget nehéz felismerni. Minden attól függ, vajon az orvosok gondolnak-e arra, hogy az okok mögött kullancs is állhat. Ha a körülményekről kérdezik a beteget, vagy tudják, hogy milyen környéken él, valószínűbb, hogy korán eszükbe jut a kullancscsípés lehetőségére.

Fontos tudni: amennyiben kevesebb mint 48 óra telik el a csípés óta, amikor eltávolítjuk a kullancsot, valószínűleg nem kapjuk el a Lyme-kórt. A kullancsok olyan kicsik lehetnek, mint egy mák, ezért nehéz észrevenni őket. A kullancscsípés egyik fő jele azonban a bikaszemnek tűnő kiütés – erre fontos felfigyelni!

Ha korán észreveszik, a Lyme-kór kezelhető és gyógyítható antibiotikumokkal. Ugyanakkor, a késői felismeréssel a kezelés és a felépülés sokkal nehezebbé válik. Jó hír, hogy ma már a Lyme-kór kezelésére szolgáló oltóanyagot is tesztelik – jelenleg III. fázisú klinikai vizsgálatoknál tart a Pfizer és a Valneva gyógyszergyártóknál.

Olvasd el ezt is!

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod kullancscsípés után

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.