Ha sokat ülsz nagy feneked lesz!

A hír hallatán talán azok is felpattannak, akik amúgy kényelmesen ülnek. Még rosszabb, hogy nem csak a tévéfüggők, hanem az egyszerű ülőmunkát végzők feneke is megnő egy idő után.

A felfedezés egy olyan kutatótól származik, aki amúgy az ágyhoz vagy kerekes székhez kötött betegek felfekvéseit vizsgálja. Az ő megfigyelésükkel jutott arra a következtetésre, hogy a kevés mozgatás hatására a farizom összezsugorodik és elroncsolódik. A zsír azonban ilyen körülmények között is jól fejlődik, átjárja az izmokat, és így alakul ki a háj.

Amit Gefen izraeli kutató eredményeiről az American Journal of Physiology – Cell Physiology című folyóiratban számolt be. Kísérlete során zsírsejteket juttatott egy gumiszalagra, amit utána széthúzott, ezzel utánozva a folyamatot, ami az ágyban fekvő vagy kerekes székben ülő ember szervezetében megy végbe. A második esetben ugyanúgy táplálta a sejteket, ám nem húzta szét őket.

Két hét elteltével a széthúzott sejtekben már megemelkedett a zsírszint, négy hét múlva pedig már ötven százalékkal voltak zsírosabbak. Mi tehát a megoldás? Munka közben néha álljunk fel egy kis sétára.

ulomunka

A kutatók úgy tapasztalták, hogy „széthúzott körülmények között” több zsírsejt termelődik – például a sok ülés vagy fekvés következtében. Gerincsérülés miatt lebénult betegek izomszöveteinek MRI-készülékkel való vizsgálatakor azt is megfigyelték, hogy ezek a zsírsejtek egy idő után behatolnak az izmok közé is, így még jobban elterjednek.

„Az elhízás több mint a kalóriaegyensúly megbomlása. A sejtek maguk is reagálnak a környezetükre. Széthúzott állapotban a zsírsejtek több trigliceridet termelnek és gyorsabban is nőnek. A hosszú ideig tartó ülés és fekvés elősegíti ezt a folyamatot” – magyarázta Gefen, majd hozzátette: a kalóriaégetés mellett a sejtek környezetére is figyelni kell. A veszély ugyanis nem csak a betegség miatt ülésre és fekvésre kényszeríttet betegeket fenyegeti, hanem mindenkit, aki túl sokat ül az íróasztala mögött.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.