Ez a legfontosabb 5 érv, hogy biciklire pattanjunk

Bringázni, bicózni, kerékpározni klassz dolog. Ha busz, villamos, metró helyett használjuk – néha még gyorsabb is. Valójában minden egyes megtett méterrel saját magunknak teszünk jót.

Sokunk számára teljesen természetes dolog a kerékpározás.

Gyerekkorban néhány nap alatt megtanultuk, először pótkerékkel száguldoztunk szülői felügyelet mellett, aztán jöttek az első önálló próbálkozások, majd a két kerék adta szabadság. Sokak számára azonban nem ennyire egyszerű ez, felnőttként belevágni, újra gyereknek lenni, és nem feladni addig amíg nem sikerül, nem feltétlenül bakancslistás tétel. Szóval érthető, ha bizonyos életkoron felül már kevesebben vállalkoznak rá. Azért nem árt, ha ők is tudják, milyen előnyei vannak a kerékpározásnak.

bicikli, család, természet, mozgás

Akik bringáznak, jól tudják, hogy nagyszerű dolog, ha a helyváltoztatás, viszonylag elfogadható sebességhatáron belül, azon múlik, aki a nyeregben ül. Azaz a biciklistán. Ráadásul mindezt a szabad levegőn teheti, kis szerencsével tiszta levegőn, nem túl forgalmas helyen. Kis túlzással azt mondhatnánk, a kerékpáros mehet amerre lát, anélkül, hogy másokra kellene várnia. A maga ura ugyanis. S hogy mit kap még plusz ajándékként ettől a mozgásformától?

Fotó: 123rf.com

Vegyük szemügyre az 5 legfontosabb jótéteményét!

1. Javítja az állóképességet, a lábizmon kívül a felsőtestet is jól megmozgatja.
2. A szív munkájába is besegít,  így javul a keringést, ami pedig a különböző szerveink jobb oxigénellátottságát okozza.
3. A kemény pedálozás hatékonyan segíti a tüdő munkáját.
4. Emeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, rövid idő alatt megszabadulhatunk pár fölösleges kilótól.
5. A napi stressz levezetésére tökéletesen alkalmas – kerékpározás közben kikapcsolhatunk, a jó hír az, hogy ez, akarjuk vagy sem, menetrendszerűen bekövetkezik. Tíz perc tekerés után már arra sem fogunk emlékezni, mi nyomasztott egész álló nap.

Szóval kerékre fel, és csak guruljunk, tekerjünk – mindenképp jó úton leszünk!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.