A rövid, magas intenzitású edzések a diabéteszesekre is jó hatással vannak

A rövid, magas intenzitású edzések jótékony hatással vannak a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő felnőttek béta-sejt funkciójára. A béta-sejtek a hasnyálmirigyben az inzulin termelődéséért, tárolásáért felelősek, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet a cukorból energiát nyerjen.

Az American Physiological Society (APS) friss kutatása az első, amely ennek a típusú edzésnek a kapcsán vizsgálja a béta-sejt funkciót, noha azt már korábbi felmérések is bizonyították, hogy a szívritmust gyorsító aerobic mozgásformák a béta-sejtekre, ilyesformán pedig az inzulin-szekrécióra is pozitív hatással vannak.

„A 2-es típusú diabétesszel küzdő felnőttek számára gyakran komoly kihívást jelent a szigorú edzésterv. A legtöbbször az idő hiányára és egyéb akadályokra hivatkoznak, ezért számukra jó hír az, hogy elég akár tíz perc intenzív mozgás is ahhoz, hogy jobban legyenek. Az olyan programok, mint pl. a CrossFitTM kimondottan jó hatással van a cukorbetegekre” – olvasható a Journal of Physiology — Endocrinology and Metabolism című szaklapban publikált anyagban.

A kutatás során a cukorbeteg, átlagosan 53 éves önkéntesek egy hathetes magas intenzitású edzésprogramban vettek részt, amit képzett Crossfit oktató tartott. Heti háromszor edzettek, miközben glükóz-tolerancia tesztet mértek az edzéssorozat előtt és után. Mint kiderült, a program végével az eredmények lényegesen jobbak voltak, mint annak kezdetekor.

Forrás: https://napidoktor.hu/index