A gyaloglás “nagytestvére” sokkal jobb kalóriaégető!

A gyaloglást általában a szabadban, városi vagy külvárosi környezetben, vagy beltéren, edzőteremben, futópályán vagy futópadon is végezhetjük. A túrázás ezzel szemben a szabadban, természetes terepen végzett gyaloglás.

A túrázás során általában a szintváltozások, meredek szakaszok elkerülhetetlenek, míg a gyaloglás általában egyenes terepen zajlik. (A napi 10 perces gyaloglás egyszerű módja annak, hogy elkezdjen egy egészséges napi mozgásrutint.)

gyalogolj

Foto:pixabay.comMindkét tevékenység kiváló szív- és érrendszeri gyakorlat, segíti a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálását. A gyaloglás az egyik legjobb edzés a szív egészségéért minden korosztály számára, beleértve a szívproblémákkal és szívbetegségekkel küzdőket is. A túrázás szintén szívbarát, és rövidebb idő alatt nagyobb kalóriaégetést biztosít. 
Mindkettő nagyszerűen javítja a szív és a tüdő teljesítményét, és mind a túrázás, mind a gyaloglás segíthet a fogyásban.

Fotó: 123rf.com

Íme a négy legfontosabb szempont, amelyek segítenek eldönteni, hogy sétálni vagy túrázni induljon?

 

Ha több kalóriát szeretne elégetni: Túrázzon


Az, hogy mennyi kalóriát tudunk elégetni egy túrán a sétával szemben, az attól függ, hogy mennyi a súlyunk, milyen szintváltozások vannak az útvonalon és mekkora súlyt cipelünk a hátunkon. További tényezők közé tartozik az időjárás, az életkor és a nem is. Míg gyaloglás közben mérföldenként körülbelül 100 kalóriát égethetünk el, addig túrázás közben ezt a számot könnyedén megduplázhatjuk. Ha pedig nehéz hátizsákot is cipelünk mellé, és meredek, nehéz terepen haladunk, ez a szám jóval 500 kalória fölé emelkedhet óránként.

úrázás

Foto:pixabay.com


Nincs idő eljutni egy túraútvonalra?

Akkor induljunk el egy városi túrára, ahol felpakolunk egy hátizsákot, és bejárunk egy dombos környéket. Ha túrabotot használunk, és gyors tempóban haladunk, a Mayo Clinic szerint a karok mozgása intenzívebbé teszi az aerob edzést, és segít növelni a kalóriaégetést.


Ha a legolcsóbb lehetőséget szeretné: Sétáljon egyet


A séta ingyenes. Csak vegyünk fel egy kényelmes, laza ruhát és egy jó sportcipőt, majd lépjünk ki az ajtón. A túrázás ugyanolyan olcsó lehet, mint a gyaloglás, ha a közelben elérhető valamilyen erdő, vagy sétára alkalmas zöld terület, és csak egy rövid kirándulásra indulunk. De erre kevés esély van.

Van választási lehetősége a gyaloglás szerelmeseinek

 A túrázás gyakran megköveteli, hogy elmenjünk egy túraútvonalra, amely akár több órányi távolságra is lehet, és az útiköltség. Bár lehet, hogy megússzuk a túrázást egy sima melegítőben, amelyeket a gyalogláshoz használunk, jobban járunk, ha kifejezetten túrázáshoz készült cuccokat viselünk, például túracipőt, túranadrágot és légáteresztő rétegeket. Szükségünk lesz még legalább néhány speciális felszerelésre, például hátizsákra, túrabotokra, vizes palackra. Ha pedig hátizsákos túrán veszünk részt, készüljünk fel arra, hogy több tízezer forintot kell kiadni olyan kellékekre, mint például  a sátor, hálózsák, tábori tűzhely.


Ha  biztonságosabb tevékenységet szeretnénk: Sétáljunk.


Bár a túrázás önmagában nem veszélyes tevékenység, mégis kockázatokat rejt magában. Megerőltető lehet. Ha megbotlunk és elesünk egy sziklás, gyökerekkel teli ösvényen, kificamodott bokával vagy csonttöréssel végezhetjük. És ott vannak a különféle rovarok és élőlények az erdőben, amelyek a bosszantó szúnyogoktól, kullancsoktól kezdve a kígyókig, -Erdélyben a medvékig – terjednek. A túraútvonalakon a mobilszolgáltatás is gyakran hiányos vagy egyáltalán nem létezik, így ha bajba kerülünk, nehéz lehet segítséget hívni.
A gyaloglás ezzel szemben sokkal biztonságosabb. Persze, még mindig kificamíthatjuk a bokánkat, ha lelépünk egy járdaszegélyről. De ha mégis, a segítség a közelben van. Ha az időjárás rosszra fordul? Felhívhatunk egy barátot, hogy vigyen haza, vagy hívhatunk egy taxit. A legnagyobb gondot talán a sötétedés utáni gyaloglás jelenti. Ha ezt az időpontot választjuk, mindenképpen viseljünk fényvisszaverő ruházatot, és figyeljünk oda milyen környéken levegőzünk. Ja, és ne induljunk el egyedül.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.