Van összefüggés a dezodor és a mellrák között?

Időről-időre előbukkan a téma: okozhat-e emlőrákot az izzadásgátló? Amikor a hír először elterjedt, akadt, aki egyszerűen abbahagyta a használatát, vagy más megoldást választott. De vajon mi a teljes igazság a dezodor és a mellrák vonatkozásában?

Évekkel ezelőtt jelent meg először a hír, miszerint a dezodor a mellrák kiváltója lehet. Volt, aki le is tette, a színésznő Cameron Diaz például több esztendeig nem alkalmazta a megszokott dezodorokat. Ám mielőtt kihajítjuk ezeket a termékeket, érdemes tudni a híresztelés mögött álló, teljes történetet.

Előszöris, tény, hogy a parabének miatt sokan aggódnak – amelyeket a drogériákban kapható dezodorok többsége tartalmaz. Kutatók a közelmúltban tették közzé a Journal of Applied Toxicology-ban tanulmányukat, melyben az áll: négy darab mintát vettek 40, mellrákban szenvedő nőtől és érdekes eredményre jutottak. A szövetek elemzése után kiderült, hogy azok 99 százalékában megtalálhatók a parabének. Mi több, legalább 5 féle parabént azonosítottak a minták 60 százalékánál. Emellett egyes betegeknél kifejezetten a hónalj környékén alakult ki a mellrák, ahol a dezodort használjuk.

Foto:pixabay.com

Ilyen eredmények után nem csoda, hogy a fogyasztók és a kutatók egyaránt elbizonytalanodtak a dezodor és a mellrák kapcsolatát illetően. Ugyanakkor a tanulmány nem állította egyértelműen, hogy a parabének okozták a daganatot. Mivel a nők több testterületen is tapasztaltak rákot, ez szintén nem bizonyíték arra, hogy a parabén-tartalmú dezodorok váltották ki a kórt. Ám tény, hogy az eredmények további, komoly kutatásokra sarkallták a szakembereket.

Mik azok a parabének?

A parabének szintetikus összetevők, melyeket számos kozmetikai termékben alkalmaznak – s még az ételekben is. A cégek azért kedvelik őket, mert alacsony a költségük és tartósítószerként működnek, a penészedés és a baktériumok növekedése ellen. Mivel azonban a parabént beszívja a bőr, könnyen bejut a véráramba. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a kutatók az Egyesült Államokban élő emberek 99 százalékánál találtak a szervezetükben parabént, sőt az élelmiszertermékek 90 százaléka tartalmazta azt – látható, hogy meglehetősen nehéz elkerülni ezt az anyagot.

Azon mellrák-pácienseknek, akiknek diagnózisuk idején megfelelő a D-vitamin szintjük, jobb kilátásaik lehetnek a gyógyulásra – állapította meg egy új tanulmány.

Nő a mellrák gyógyulási esélye egészséges D-vitamin szinttel

A parabénekkel kapcsolatban ugyanakkor az igazán aggasztó az, hogy gyenge, ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. A kiegyenlítetlen ösztrogénszint pedig már bizonyítottan szerepet játszik a rákos megbetegedések kialakulásában, s a parabének maguk is hozzájárulhatnak a rák terjedéséhez. Egy másik tanulmányban kutatók mellrákos sejteket állítottak elő laboratóriumi körülmények között. Ezután parabént kombináltak egy másik kémiai anyaggal, hogy megfigyelhessék a rák reakcióját.

A daganatos betegség valóban fejlődésnek indult a parabének és a másik anyag keverése hatására. Ám miközben a tanulmány bizonyította, hogy a parabének valóban a rákos sejtek növekedését okozták, ez még mindig nem jelenti, hogy karcinogénnek, vagyis rákkeltőnek számítanak. Így az sem jelenthető ki, hogy a mellrák és a dezodor használata közvetlenül összefügg egymással.

Mit „vigyünk haza” mindebből?

Kutatók szerint ha egyéb okunk nincs a drogériákban kapható dezodorok kerülésére, nem kell felhagynunk a használatával. Az emberek parabént tartalmazó izzadásgátlókat alkalmaztak évtizedeken át, anélkül, hogy káros egészségügyi hatások mutatkoztak volna meg. Másrészt azonban, érdemes olyan termékre váltani, amely nem tartalmaz parabént, biztonsági okokból – ez senkinek sem árthat. Sokan a természetes kozmetikumokat favorizálják.

hónalj

Foto:123rf.com

S miközben a parabének több vizsgálaton átestek már, a tanulmányok sosem találtak közvetlen kapcsolatot a dezodor és a mellrák között. Ennek ellenére számos cég elkezdte parabének nélkül készíteni a termékeit – így aztán ha ilyet szeretnénk vásárolni, ma már széles választék áll rendelkezésünkre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.