Tumor, mint mozgó célpont!

A Texasi Műszaki Egyetem munkatársai egy új radart fejlesztettek ki, melynek segítségével megcélozhatóak a „mozgó” tumorok.

Egyes daganattípusok képesek úszó struktúrákat ölteni, ami előnyt jelent számukra a sugárterápiával szemben. Changzhan Gu doktoranduszhallgató, egy olyan radarszerű eszközt fejlesztett ki, mely lehetővé teszi a jobb célzást, ezáltal növelve a kezelés hatékonyságát és biztonságát.

kolonoszkopia5

Az alapötletet a világon mintegy 3 millió halálesetért felelős tüdőrák adta. Egyes estekben a daganat képes a helyzetét változtatni, amit a beteg légzőmozgása tovább bonyolít. Idáig ez ilyen daganatok kezelésére egy speciális lineáris gyorsítót alkalmaztak, mely első körben magas energiájú röntgensugár segítségével lokalizálja a daganatot, majd oda koncentrálja a terápiás sugarat. Azonban a daganat mozgása miatt viszonylag nagy területet kell besugározni, ez pedig az egészséges szövetek pusztulását vonja maga után.

Ezt hivatott megoldani a fiatal tudós fejlesztette eszköz, mely a légzőmozgáshoz idomuló ablakot képez, és akkor lép működésbe, amennyiben a daganat az ablak területén tartózkodik. Amennyiben a daganat a területről kikerül, abbamarad a sugárzás. A megoldás jóval alacsonyabb sugárterhelést jelent az egészséges szövetek számára.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.