Tippek – étkezés gyomorrák műtét után

Fontos, mit és mikor fogyasztunk

A gyomorrák miatt történt operációt nehéz feldolgozni. A beteg gyomrát részben vagy egészben eltávolítják. Ennek következtében a továbbiakban cseppet sem mindegy, mit eszik és iszik, illetve mikor teheti ezt meg. Ehhez nyújt segítséget az alábbi cikk.

Amennyiben valakinél gyomorrákot állapítanak meg, a páciens gyomrát a daganat megszüntetése érdekében részben vagy teljesen el kell távolítani (gasztrektómia). Ez azt jelenti, hogy az illetőnek a továbbiakban nagyon oda kell figyelni, mit eszik és iszik, illetve mikor teszi ezt. Az operáció előtt a kemoterápiával járó hányinger már minden bizonnyal elvette a beteg étvágyát és fogyást eredményezett.

A gyomorrák műtét megváltoztatja az életet. S bár 1-2 év, míg az ember hozzászokik, alkalmazkodni lehet ahhoz is, hogy már nincs gyomrunk. A beavatkozás után 5 napot a kórházban kell tölteni. Amíg a páciensnek nem megy az evés a száján keresztül, infúzión át táplálják, vagy egy csövön keresztül, amely a hasba visz. Pár nappal a műtét után folyékony étrend már elkezdhető, majd 1 héttel később könnyed falatokat lehet fogyasztani.

Fotó: 123rf.com

Milyen lesz az étekezés gyomorrák műtét után?

Normális esetben a gyomor tárolja a táplálékot és megkezdi az emésztést. Ezután az étel a gyomorból a nyombélbe, majd a vékonybél első részébe jut. Ha ezek a dolgok nem történnek meg, a táplálék nem emésztődik megfelelően. Amennyiben eltávolítják a „szelepet”, mely szabályozza, ahogy az élelmiszer kilép a gyomorból a vékonybélbe, az élelmiszer gyorsabban halad át a rendszeren és nem fog annyi tápanyagot felszívni, mint korábban.

Amint a beteg felépül, észreveszi, hogy a kisebb vagy hiányzó gyomor miatt hamar telítettnek érzi magát. A szervezet másként dolgoz fel ételeket gyomorrák műtétet követő evés után. A cukor például ún. dömping-szindrómát okoz, extra mennyiségű víz jut a gyomorba vagy a vékonybélbe, az élelmiszer pedig gyorsabban jut át az emésztőrendszeren. Ennek tünete a hasmenés és a görcs – ezek pedig 20 perccel evés után jelentkezhetnek. Azok, akik a gyomorrák műtét előtt nem voltak laktóz-érzékenyek, most azok lehetnek. A zsírt szintén nehezebb megemészteni az operációt követő evés után.

Fotó: 123rf.com

Mit tegyünk és mit ne?

1.  Ahelyett, hogy napi három alkalommal falatozunk, korlátozzuk az evést napi több és kisebb mennyiségű adagra.

2. Jól rágjuk meg az ételt és együnk lassan.

3. Igyunk sok folyadékot (8-10 pohárral naponta), de igyekezzünk ne sokat inni az étkezés alatt és környékén. A szénsavas üdítőket el kell hagyni.

4. Ha cukros, zsíros ételt vagy tejterméket kell ennünk, azokat fogyasszuk lassan. Olyan problémákat okozhat, amelyekkel a gyomorrák műtét előtt nem kellett foglalkoznunk.

5. Ne együnk sok rostot. Túlságosan telíthet és kényelmetlenül érezhetjük magunkat evés után.

6. Vezessünk étkezési naplót. Segíthet nyomon követni, mi okozhat gondot és ezzel csökkenthetjük problémáinkat.

7. Koncentráljunk a magas kalóriás, tápanyagban gazdag és cukorban szegény ételekre az evés során.

Ha súlyt veszítünk, vagy attól tartunk, nem elég kiegyensúlyozott az étkezésünk, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek, különösen a teljes gyomoreltávolítást követően. Egyeztessünk orvosunkkal erről! Amennyiben a gyomorrák műtét során egészében elveszítettük a gyomrot, gyakori B12 vitamin-injekciókra lehet szükség. Ha csak egy részét kellett kivenni, válasszunk vasban, kalciumban, C-vitaminban és D-vitaminban gazdag élelmiszereket. Vértesztekkel az orvos meg tudja mondani, megfelelő-e a tápláltságunk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.