Én lehetek gyomorrákos?

A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél

Magyarország a gyomorrákos megbetegedésekben a középmezőnyben helyezkedik el: az 1980-as évekig évente mintegy négyezren vesztették életüket a gyomorrák miatt. Ez a szám mára csökkent ugyan, ám ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a betegség ritkábban fordulna elő: a gyomortumor miatti halálozás csökkenésében szerepe lehet a vizsgálati módszerek fejlődése következtében lehetővé vált korai diagnosztizálásnak, a műtéti eljárások és a kiegészítő kezelése fejlődésének, ám szerepet tulajdonítanak az étkezési szokások megváltozásának is. Ezek között például a mélyhűtés elterjedésének, ezzel összefüggésben a tartósítószerek és a füstöléssel való tartósítás háttérbe kerülésének is tulajdonítanak szerepet.

Kit fenyeget a gyomorrák?

A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. A gyomorrák előfordulásában a világon nagyon nagy területi eltérések figyelhetők meg, gyakrabban fordul elő Japánban és Chilében, míg az Egyesült Államokban viszonylag ritkább, ezt a kutatók egyértelműen az eltérő környezeti hatásoknak és az étrendnek tulajdonítják (Japánban pl. kiemelkedően magas a füstölt halak fogyasztása).

ct_gep4

Egyes tanulmányok megemlítik, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is védőfaktor lehet. Az átlagosnál ugyanakkor veszélyeztetettebbek egyes vegyipari szakmákat űzők, a bányászatban vagy a gumiiparban dolgozók, azok, akik nem jutnak jó minőségű ivóvízhez, valamint a mértéktelen alkoholfogyasztók.

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy mi növelheti egyértelműen a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Előfordulhatnak ugyan családi halmozódások, különösen a közeli családtag 40 éves kora előtt jelentkezett daganata esetén kell a rokonságnak fokozottan figyelnie saját tüneteire. A családon belüli, de nem örökletes, nem génhibával kapcsolatos halmozódás külső rákkeltő tényezőkkel, valamint az étkezési és életvezetési szokásoknak, mint mintának az átvételével lehet kapcsolatban.

shutterstock_646942092 Tudj meg többet a gyomorrákról!

Kiváltó okok között túlsúlyban a külső károsító hatások

Ugyanakkor más ráktípusokhoz képest a kutatók még ezzel együtt is a genetikai tényezőknek kevesebb szerepet tulajdonítanak, inkább a külső hatásokra irányítják rá a figyelmet. A gyomor nyálkahártyájának gyulladásától a túl sós ételeken át egyes gyógyszerhatóanyagokig és a Helicobacter pylori fertőzésig több tényező is felmerül, amely hatással lehet a daganatos elváltozás kialakulására – ezek között ki kell emelni a dohányzást, amely a szervezetbe kerülő méreganyagok, s a nyálkahártya-elváltozások révén mintegy kétszeresére növeli a kockázatot.

Kockázatot hordoznak a gyomor nyálkahártyájának megbetegedését okozó kórok, mint a gyomorfekély, a gyomor-nyelőcső visszafolyás (reflux), közvetett kiváltó ok lehet az elhízás is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.