Melanoma-bőrrák szűrés: túldiagnosztizálhatóak a tünetmentes esetek?

A fejlett technológia az apró elváltozást is észreveszi

A bőrdaganatos esetek száma sajnos meredeken emelkedik. Az Egyesült Államokban egyenesen sürgetik az embereket, hogy mielőbb menjenek szűrésre a bőrrák leghalálosabb formájának fenyegetése miatt. Egyes szakemberek azonban felvetik: vajon túldiagnosztizáláshoz vezet-e a tünetmentes emberek szűrése?

Ahogyan a melanomás esetek száma emelkedik, az amerikaiakat egyre inkább sürgetik orvosaik: vegyenek részt mielőbb bőrrák-szűrésen. Egyes bőrgyógyász szakemberek azonban felteszik a kérdést: vajon túldiagnosztizáláshoz vezet-e, ha a tünetmentes embereket is vizsgálják, majd pedig talán szükségtelen szorongást keltenek bennük és kezelésnek vetik alá őket.

Felhívják a figyelmet, hogy míg Amerikában valóban megduplázódott az invazív melanoma-esetek száma 1982 és 2011 között, a halálozási arány csak kis mértékben csökkent. 2007 és 2016 között a melanoma bőrrák miatti halálesetek száma 2 százalékkal mérséklődött az 50 éves vagy ennél idősebb felnőttek körében, s 4 százalékkal az 50 év alattiaknál.

„A diagnosztizált melanomás esetek nagymértékű növekedésének a halandóság meredek csökkenésével kellene összefüggnie” – mondta el Ade Adamson orvos, bőrgyógyász, az Austin-i Texasi Egyetem Dell Egészségügyi Iskolájának professzorasszisztense. – “Területemen ez egy igen kényes vitatéma, hiszen annyira szeretnénk hinni abban, hogy az egészséges emberek szűrése és a korai észlelés életeket menthet meg, függetlenül a ráktól.”

A túldiagnosztizáláshoz azonban Adamson szerint a fejlett technológia is hozzájárul. Az apró bőrszkennelő eszközök ugyanis a legapróbb változást is észreveszik, mely szemmel nem látható. Az pedig jóformán lehetetlen az orvos vagy patológus számára, hogy ilyenkor megmondja, rosszindulatú melanóma-károsodásról van-e szó, vagy jóindulatú elváltozásról a bőrrák korai szakaszában.

A rutin bőrrákszűrést éppen a túldiagnosztizálás miatt nem támogatja már az amerikai független szakértők csoportja – amely bizonyítékokat használ a döntéshozatalhoz. A munkacsoport úgy véli, nincs elég adat annak megállapítására, segít-e ez a szűrés életeket menteni. Az ajánlás ugyanis olyan embereknek szól, akiknek nincs rákos múltjuk és semmilyen gyanús jelet nem észleltek a bőrükön.

A károsodás lehetősége nyilvánvalóan létezik – áll a munkacsoport jelentésében, melyet 2016-ban tettek közzé. – Noha a jelenlegi bizonyítékok nem elégségesek ahhoz, hogy értékeljék a vizuális bőrvizsgálat ártalmainak és előnyeinek egyensúlyát egy klinikus számára, aki bőrrákot szűr a felnőtteknél. A lehetséges ártalmas dolgok közé sorolható a téves diagnózis, a túldiagnosztizálás, a biopszia kozmetikai hatásai – ilyenkor ugyanis az orvos kisméretű szövetet távolít el a testről – valamint a túlkezelés. Azt sem mellékes átgondolni, hogy az anyajegy sebészeti eltávolítása heget hagy maga után, a gyógyszerek pedig mellékhatásokat okozhatnak.

Fotó: 123rf.com

A bőrgyógyászat terén egyébként – ahol uralkodó bölcsességnek számít, hogy az ultraibolya sugaraknak való kitettség és a szoláriumok használata az évek során magasabb melanoma-esetszámhoz vezetett – meglehetősen ellentmondásos téma a túldiagnosztizálás. A bőrgyógyászati szervezetek rendszeresen sürgetik az amerikaiakat, hogy használjanak napvédő termékeket, kerüljék a szoláriumot és gyakran ellenőriztessék magukat bőrrák-szűréseken, különösen, ha könnyen leégnek vagy a családban már volt bőrdaganatos ember.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia 1985 óta tart ingyenes melanoma-szűréseket minden májusban – amely egyébként a bőrrák-tudatosság hónapja.

Joel Cohen orvos, az akadémia szóvivője leszögezte, hogy a melanomás esetek emelkedése összefüggésben lehet a fejlettebb technológiával, amely segít a korai bőrrák felismerésében, a szűrő programok idejében észreveszik a rákot és ma már széleskörű a tájékoztatás is a rák jeleit illetően. Ha korán észreveszik, a bőrráknak nem kell halálos ítéletnek lennie.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.