Fényvédelem, önvizsgálat, szűrővizsgálat – három lépéssel a melanoma ellen

A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása már a betegség korai stádiumában jelentkeznek.

Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk, vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz és ne várjuk meg, míg komolyabbra fordul a betegség. 

A melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés. Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki a daganat, ha tudatosan figyeljük a bőrünket és rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra. Mint a legtöbb betegségnél, a melanómánál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a solarium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa

Melyek a melanómára utaló tünetek?

 • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása
 • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen
 • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd
 • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön
 • Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

 • A fényvédelemről ne csak verőfényes időben gondoskodjunk, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a káros sugarak
 • Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, síeléskor is, hiszen a vízről, hóról, jégről visszaverődnek a sugarak, így megtöbbszörözik az erejüket.
 • A déli órákban húzódjunk árnyékba, vagy sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen.
 • Folyamatosan kísérjük figyelemmel a bőrünk állapotát.
 • Bármilyen szabadtéri program esetén használjunk fényvédő krémet.
 • A fényvédelem szabályait már kicsi koruktól kezdve tartassuk be a gyermekeinkkel is
 • A napszemüvegről se felejtkezzünk el! Csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott szemüveget válasszunk, ami lehetőleg oldalról is véd!

„Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk, vagy a családban már előfordult már melanóma, abban az esetben fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index