Megelőzhető a méhnyakrák kialakulása?

A humán papilloma vírus bővebb ismerete a méhnyak rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti

A rák bizonyos fajtáinak kialakulási esélye a megfelelő életvitellel csökkenthető. A méhnyakrákot vizsgáló kutatási eredmények releváns összefüggéseket mutatnak a HPV fertőzés és a méhnyakrák diagnosztizálása között. Ez alapján tehát ajánlott minél több ismeretet szerezni arról, milyen eszközökkel, életstílus kialakításával kerülhetjük el a fertőzés, valamint csökkenthetjük a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.

Mi az a HPV?

A HPV a humán papilloma vírus rövidítése, melynek számos típusa különböztethető meg. A fertőzést követően szemölcsök alakulnak ki a bőr egyes területein. A HPV bizonyos fajtája a nemi szervek környékén jelentkező szemölcsökről ismerhető fel. Azok a fiatal lányok, akiknél diagnosztizált ez a fertőzés, nagyobb kockázata van a méhnyak rák kialakulásának is.

A szexuális magatartás befolyásolja a HPV-t

A HPV kialakulásának kockázata megnő, ha már fiatal korban szexuális kapcsolatot létesítünk. Szintén növeli a kockázatot a partnerek gyakori váltogatása, illetve, ha olyan partnerünk van, akinek sok szexuális kalandja volt a jelenlegit megelőzően. Sajnos a tünetek nem minden esetben jelentkeznek, így továbbadható a vírus a tudtunkon kívül is. Emellett bár többnyire érintkezés útján terjed a betegség, megfertőződhetünk a nyilvános fürdőhelyeken, közös törülköző, vagy más tárgy használatával is.

 

HPV a férfiak szempontjából

A férfiak esetében két fontos tényező befolyásolja a HPV fertőzést. Egyrészt a pénisz körülmetéltsége, másrészt a szexuális partnerek száma. A humán papilloma vírust vizsgáló kutatások eredményei azt mutatják, hogy a körülmetélt férfiak kisebb eséllyel fertőződnek meg HPV vírussal. Ennek oka egyelőre nem egyértelmű. Teljes védelmet azonban a fityma eltávolítása sem nyújt. Emellett a gyakori partnerváltás során is nagyobb az esély a fertőzésre, főként a több hetes lappangási idő miatt.

Óvszer használata

A HPV fertőzés ellen nem nyújt teljes védelmet az óvszer használata, mivel nem fedi le mindenhol az esetlegesen fertőzött területet. Ennek ellenére a kutatási eredmények azt mutatják, hogy 70 %-kal kevesebb az esély a vírus átadására.

Védőoltás

Az aktív szexuális életet élő nők számára ajánlott a védőoltás, mellyel az immunrendszer képes felismerni és leküzdeni a HPV vírust. Fontos tudni azonban, hogy a vakcina nem nyújt védelmet a HPV vírus összes típusa ellen, azonban beadatásával a méhnyak rák kialakulási esélye valóban visszaszorítható.

Hagyjunk fel a dohányzással!

A rák egyes fajtáinak, köztük a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében nagy szerepet játszik a dohányzásról történő leszokás. Mivel a dohányzás a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát növeli és emellett számos egészségügyi problémát okoz, ezért ajánlott minden megtenni, hogy mielőbb le tudjunk szokni erről a káros szenvedélyről.

 

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.