Amitől az óvszer sem véd

Az óvszer az egyik legnépszerűbb védekezési mód a nem kívánt terhességgel és különféle nemi betegségekkel szemben, de nem minden ellen hatásos. Mik ezek?

Az óvszer a legtöbb STD-től, azaz szexuális úton terjedő nemi betegségtől megvéd, de vannak bizonyos fertőzések, melyek ellen nem használ teljes hatékonysággal. A nemi betegségek többsége vér útján terjed, tehát kisebb hámsérülések szükségesek ahhoz, hogy gazdát váltsanak a fertőzések, de pl. a HPV (Human Papilloma Vírus) nem csak, és kizárólag vér útján terjed.

Elég pusztán a fertőzött bőrfelületek érintkezése is ahhoz, hogy gazdatestté váljunk! Az óvszer természetesen nagymértékben véd minket ebben a helyzetben is, de a HPV nem csak a hüvelyben és a péniszen helyezkedhet el, hanem a szeméremdombokon és a herezacskókon is.

Ezek a testtájak, az aktus során, az óvszer használat ellenére is védtelenek, és természetszerűleg érintkezésben vannak partnerünk testével. Könnyedén terjedhet a herpesz vírus is, hiszen a HPV-hez hasonlóan, nem csak a nemi szerveken, de közvetlen környezetükben, a bőrfelületen is megtalálhatóak, így óvszer ellenében is átadható a fertőzés aktus során partnerünknek!

Veszélyek óvszer használata során?

Bizony, az élősködők – pl.: lapostetű – könnyűszerrel képesek terjeszkedni rendszeres óvszer használat során is! A tetvek a szeméremszőrzetben rejtőznek, petéiket is e területre rakják. Aktus során, de pusztán közös ágy vagy ágynemű használat esetén is, képesek átvándorolni egy másik partnerre.

Óvszerrel való szexuális együttlét során nem tekinthetjük védettnek magunkat az élősködőktől. Jelenlétüket a nemi szervek környéki viszketés jelzi, valamint szabad szemmel is érzékelhetővé válhatnak. Jelen esetben ajánlatos kezelőorvoshoz (nőgyógyász/urológus) fordulni, és teljes mértékben eltávolítani a fanszőrzetet, azonban a partner kezelésének hiányában, ismét bevándorlókra számíthatunk!

Egyéb nemi betegségek jelenlétének vizsgálata ajánlatos, mert gyakori az élősködők mellett, az egyéb nemi szervi megbetegedés jelenléte is!

Hüvelyi folyás ellen óvszer?

A hüvelyi folyás ellen szintúgy nem véd az óvszer, mint az élősködők vagy bizonyos szexuális úton terjedő betegségek ellen! A hüvelyi folyás a hüvely teljes fertőződöttségére utal, azaz szeretkezés során a hüvelyben elszaporodott baktériumok/gombák átkerülhetnek a férfire.

Óvszer használata során ez a partnerfertőzés nem kerülhető el, hiszen az óvszer felhelyezését követően, nem védi a teljes hímvesszőt, szex során azonban annak teljes felülete a hüvelybe kerül. A férfiak nagyon kevés esetben veszélyeztetettek a komolyabb megbetegedésektől, nagy a kockázata azonban a visszafertőzésnek, legfőképp akkor, ha csak a női felet kezelik!

Rendszeres hüvelyi pH-teszttel mérhető a hüvelyflóra állapota, és a lehető leggyorsabb ütemben kezelhető az elváltozás. Az óvszer használata sem teszi minden esetben biztonságossá a szexet, de ez nem azt jelenti, hogy ebből kifolyólag már teljesen fölöslegesnek kell minősíteni rendszeres használatát. Pusztán körültekintőnek kell lennünk még ebben a helyzetben is, hisz fő az egészség!

Van olyan nemi betegség amivel születünk?

Forrás: https://napidoktor.hu/index