Igazolják a szelén rákterápiás előnyeit

Svéd kutatók szerint a szelénbevitel növelésével jelentősen növelhetők a mellrákos betegek túlélési esélyei.

A Breast Cancer Research közzétett jelentése alapján a – több mint háromezer emlőrákos vizsgálata igazolta, hogy az emelt dózisú szelén bevitelével – 31 százalékkal nagyobb az esély a túlélésre, szemben az alacsony mennyiségű szelént fogyasztókkal.

A korábban ismert tényt erősíti ez a vizsgálat, nevezetesen, hogy a szelén rendelkezik egyfajta védő hatással a rák egyes fajtáival szemben. A kívánatos dózis egyébként napi 50-70 mikrogramm, míg az átlagfogyasztás 25 mikrogramm körüli Svédországban.

magok_gyumolcsok

A szelénnel kapcsolatos tudományos bejelentés kapcsolódik ahhoz a svédországi kutatás sorozathoz, amely a szelén mellett többek között a koenzim Q10 hatását vizsgálta a kardiovaszkuláris halálozás csökkentésében. Egyben megerősíti a néhány héttel ezelőtti bejelentést, hogy a szív-és érrendszeri halálozási esélyt jelentően csökkentheti a szelén és a koenzim Q10 együttes kiegészítése a mindennapi táplálkozásban.

A szelén természetes nyomelem, régóta foglalkoztatja a kutatókat, ugyanis a jód után ez volt a második mikroelem, amelynél sikerült igazolni, hogy a szelénhiány pótlásakor a hiánytünetekben jelentkező egészségügyi rendellenességek jelentősen csökkenthetőek.

Földünk jelentős területén, így Európa országainak nagyobb részében a talajok szeléntartalma alacsony és nem elegendő ahhoz, hogy az élő szervezetek működéséhez szükséges szelént biztosítsa, hazánkban is enyhe szelénhiányról lehet beszélni.

Bizonyos utánpótlás annak ellenére szükségesnek látszik, hogy haszonállataink takarmányához premixek formájában szelénvegyületeket is kevernek. A szelénben legszegényebb skandináv államok különböző módszerekkel érték el, hogy az ott termesztett növényekben, majd az egész táplálékláncban meglévő szelénhiányt kiküszöböljék és így a különböző betegségek arányát, ezzel a halandósági arányt is mérsékeljék.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.