Gyanús anyajegy, legyengült immunrendszer? Tegyen a melanoma rizikófaktorai ellen

Bár biztos módszer nincs a melanoma megelőzéséhez, a rizikófaktorok közül néhányat befolyásolhatunk. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Limitáljuk az UV-sugárzást!

Bár az életkorunkat, a nemünket és a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, a bőrdaganatok szempontjából egyik legfontosabb rizikótényező, az UV-sugárzás ellen lehetséges védekeznünk. Íme, a legfontosabb teendők.

  • Maradjunk árnyékban, különösen 11 és 15 óra közt.
  • Ha mégis a közvetlen napsütésen tartózkodunk, viseljünk könnyű pólót, kalapot, napszemüveget és használjunk megfelelő faktorszámú naptejet.
  • Ne gondoljuk, hogy a szolárium ebből a szempontból ártalmatlan. Különösen a fiatal korban történő rendszeres szoláriumozást kapcsolják össze a bőrkárosodással és a bőrdaganat megnövekedett kockázatával.
  • Védjük a gyerekeket! Mivel a „bőr nem felejt” és az őt érő károsodások összeadódnak, már a legfiatalabbaknál is fontos a fényvédelem és ennek megtanítása.

nyár, nyaralás, napozás, tenger

Ne hagyjuk, hogy legyengüljön az immunrendszerünk!

A legyengült immunrendszer számos betegség előtt utat nyithat, így a daganatos betegségek rizikóját is növelheti. Köztudott, hogy a HIV vírus például nagyon komolyan meggyengítheti a természetes védekezőképességet, ezért akár a daganatok megelőzése szempontjából is fontos a megfelelő védekezés és az intravénás drogok kerülése. Ugyanakkor azoknak, akik autoimmun betegségük, daganatkezelés vagy szervátültetés miatt kénytelenek az immunrendszert gyengítő kezelésen átesni, tudniuk kell, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kismértékben növekvő rizikóját.
Az egészséges személyeknek azonban rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és stresszkezeléssel mindenképpen érdemes megfelelő állapotban tartani a szervezet természetes védekező rendszerét.

Fotó: 123rf.com

Ellenőriztessük a gyanús anyajegyeket!

Alapvető fontosságú, hogy rendszeresen átnézzük a bőrünket, új anyajegy, esetleg a már meglévő változása után kutatva. Ehhez egyrészt érdemes mindig egy adott napot, például minden hónap első napját kijelölni, és a hátunk átnézéséhez egy családtag segítségét kérni. Ha bármilyen gyanús jelet tapasztalunk, feltétlenül érdemes azt bőrgyógyásznak is megmutatni, sőt, akiknek a családjában már volt bőrdaganat, vagy esetleg nála magánál diagnosztizáltak már ilyet, évente akkor is ajánlott egyteljes testtérképes anyajegyszűrés vagy egy dermatoszkópos vizsgálat, ha nincs szembetűnő változás – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Előfordulhat, hogy csupán egy dermatoszkóppal észlelhető, kisebbnek tűnő aszimmetria vagy színbeli változás az, ami további vizsgálatra és végső soron eltávolításra ad okot. Tehát nem feltétlenül elég csupán a szemmel látható elváltozásokra felfigyelni, időnként a szakértő szűrés is elengedhetetlen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ