Férfi meddőség – Agyalapi mirigy daganat is okozhatja

A meddőség csaknem fele-fele arányban érinti mind a nőket, mind a férfiakat. Mindkét nem képviselőinél gyakori ok az agyalapi mirigy daganata következtében fellépő prolaktin túltermelés. 

Férfiaknál is lehet magas a prolaktin

Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő prolaktin nem csak nőkben, hanem a férfiakban is termelődik. Nőkben az elsődleges szerepe a terhesség megtartása és a szoptatás támogatása, míg férfiaknál hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a kellő libidó meglétéhez.

Túl magas szintje mindkét nem esetén meddőséget okozhat. Férfiaknál megváltoztatja az LH/FSH szintet, mérsékli a tesztoszteron termelődést, így csökkenti a szexuális vágyat, merevedési zavarokat, impotenciát, meddőséget okozhat. Ez utóbbinak lehet az oka a spermiumok számának és minőségének csökkenése.

Fotó: 123rf.com

Stressz is okozhatja

A prolaktin mennyisége bizonyos mértékben napszaki változást mutat, ez teljesen természetes. Ám fontos tudni, hogy nem csak betegség, hanem stressz következtében is megemelkedhet a szintje. Ilyen esetben a prolaktin szintje csökken, amint az illető kicsit lelassul (pl.szabadságra megy).

A stresszen kívül a probléma gyakori oka az agyalapi mirigy daganata (adenómája). Az esetek túlnyomó többségében jóindulatú tumorról van szó (érdemes tudni, más, az agyban előforduló daganatok is járhatnak prolaktin túltermelődéssel). A tünetek közt a férfiaknál a meddőségen túl megjelenhet még a mellek megnagyobbodása, tejcsorgás (igen, férfiaknál is!), túlsúly, fáradtág, libidóhiány, merevedési zavar, testszőrzet megritkulása, csökkenő izomerő, az izomzat sorvadása.  Az esetek egy részében a prolaktin emelkedés pajzsmirigy alulműködéshez társul, így érdemes ellenőriztetni a TSH, T3, T4 szinteket is az infertilitás kivizsgálásánál” – mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Magas prolaktin szintet bizonyos gyógyszerek is eredményezhetnek (pl.pszichiátriai szerek)- ilyen esetekben, ha lehet, át kell térni más készítményekre, ha nem, akkor prolaktin szint csökkentő gyógyszer szedése ajánlott (tünetmentes esetekben erre nincs szükség).

Gyógyszer vagy műtét?

A magas prolaktin szintet – főleg, ha az tüneteket okoz- elsősorban gyógyszeres úton kezelik. Előfordulhat, hogy már ez is csökkenti az adenoma méretét. Nagyobb méretű adenomák esetében, amennyiben gyógyszeres kezelésre nem következik be várt javulás, műtétre lehet szükség. A prolaktin szint csökkenésével a fertilitás visszaállítható.

Az 5 leggyakoribb tévhit a férfi meddőség kapcsán

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index