Fel lehet készülni a sugárkezelés mellékhatásaira?

A sugárkezelés a beteg részéről nem igényel különösebb előkészületet, a kezelések előtt szabad enni és inni is. Kezelések idején sok folyadékot kell fogyasztani, enni pedig a nap folyamán többször javasolt kisebb mennyiséget.

Kismedencét érintő besugárzás esetén az orvos kérheti, hogy – a minél precízebb célzás érdekében – a páciens mindig teli vagy mindig üres hólyaggal érkezzen, illetve kerülje a puffasztó ételek fogyasztását. A kezelés idején a besugározandó területen a bőrnek tisztának, száraznak kell lennie.

Az irritált bőrfelületet nem szabad áztatni, nem tanácsos hideg vagy meleg borogatást tenni rá. Kerülni kell a kémiai anyagokkal való érintkezést: tisztálkodáshoz bőrsemleges kémhatású szappan használata javasolt, a kezelt felületet nem szabad hintőporozni.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A bőrirritáció speciális krémmel enyhíthető, de csak a sugárterápiás szakorvos vagy bőrgyógyász által javasolt krémet szabad használni. Nem szabad a besugárzással érintett bőrfelületet leragasztani. Kerülni kell a bőrt irritáló, szoros fehérneműt és öltözetet, műszálas helyett a puha pamut anyagok viselése megfelelőbb. Közvetlen napsugárzás, szolárium nem érheti a bőrfelületet.

Bár maga a besugárzás egy napi néhány perces kezelés, sugárterápia idején jellemző a fokozott fáradékonyság, ezért sokat kell pihenni. A végbelet érintő kezelések kiválthatnak hasmenést, ebben az esetben kerülni kell a koffeint, a rostos ivóleveket, a rostokban gazdag alapanyagokat, a gázképző hüvelyes növényeket, a tejet. A hányinger és a hányás ellen a kezelőorvos hatékony hányáscsökkentő gyógyszereket írhat fel. A sugárkezelés mellékhatásai általában nem azonnal, hanem fokozatosan, részben már a kezelések befejezését követően jelentkeznek.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Megoldás a sugárkezelés következményeire

Forrás: Rákgyógyítás