A műtét utáni besugárzás csökkenti a melanoma visszatérésének esélyét

Azon magas kockázatú melanómás betegekben, akiket a műtétet követően besugaraznak, kevesebb esélye van a betegség nyirokcsomókba történő visszatérésének, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik nem részesültek radioterápiában – állítják ausztrál kutatók.

?Az eredmény megerősíti, hogy a sugárterápiának helye van a magas kockázatú melanóma kezelésében? ? nyilatkozta Dr. Bryan Burmeister, a tanulmány vezető szerzője, az ausztrál Princess Alexandra Kórház radio-onkológusa,

?Néhány intézményben a sugárkezelés a rutin protokoll részét képezi, míg más helyeken a protokoll a paciensek megfigyeléséből áll, vagy kemoterápia és immunterápia alkalmazásából. Arra bátorítanám a betegeket, hogy konzultáljanak orvosaikkal, hogy esetleg besugárzást kellene hozzáadni a kezelési tervhez.?3359Amikor a melanóma a nyirokcsomókba terjed, a kezelés általában az érintett nyirokcsomó sebészeti eltávolításából áll (orvosi szóval limfadenektómia). Jelen tanulmány, mely több központ közreműködésével jött létre, a besugárzás hatását vizsgálta olyan esetekben, ahol a daganatos betegség a nyirokcsomókba tér vissza.

Az irradiációs kezelés során a bőrön keresztüli sugárzás a sebészeti beavatkozás után maradt tumorszövetet pusztítja el.

A vizsgálat 2002 márciusától 2007 szeptemberéig 16 központban 217 melanómás beteget tanulmányozott, akik limfadenektómián estek át. Véletlenszerűen döntötték el, ki kapott 12 héttel a műtétet követően sugárzáskezelést, a medián követési idő 27 hónap volt.

A sugárterápiában részesülő csoportnál a tanulmány jelentős javulást mutatott ki a daganat helyi visszatérését illetően, szemben azokkal, akik nem kaptak irradiációt.

Forrás: