Egészséges étrend – 12 tipp a mellrák megelőzésére – 2. rész

Milyen ételeket kell kerülni vagy kiemelni?

Az, amit megeszünk, hatással van súlyunkra, az elhízás pedig növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Fontos tehát odafigyelni az egészséges étrendre. Lássuk, hogyan!

A mellrák kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Köztük van a túlsúly, az elhízás is, amely azonban egy megelőzhető dolog. Ha egészséges étrendet tartunk – vagyis zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, csirkében és halban gazdag a táplálkozásunk -, megnöveljük élettartamunkat.

Mit tehetünk az elhízás, s ezzel együtt a mellrák megelőzése érdekében egészséges étrend segítségével. Mit együnk, mit ne és mi vet fel kétségeket? Cikkünk első részében az első 7 dologra világítottunk rá. Lássuk a többit is.

8. Koncentráljunk a rostokra: rostot könnyedén a szervezetünkbe juttathatunk, ha fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket, zöldséget, hüvelyeseket. Az ilyen, egészséges étrend általában véve is jó nekünk, különösen vércukorszintünkre, a szívre és az emésztésre nézve. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az étrend ezen típusa csökkenti a daganat esélyét, vagyis a mellrák megelőzés része lehet.

Fotó: 123rf.com

9. Fogyasszunk D-vitamint: tanulmányok összefüggést mutattak ki e tápanyag alacsony szintje és a mellrák magasabb kockázata között. Szerepet játszhat a tumor kialakulásban is. Ezért igen hasznos D-vitamint tartalmaznia egészséges étrendünknek. Fogyasszunk halféléket – kiemelkedő ezek közül a lazac, osztriga, hering, makréla és szardínia -, tejet, joghurtot, dúsított narancslét.

10. Flavonoidok: ezek a kémiai anyagok, melyek bizonyos növényekben találhatók meg, összefüggésbe hozhatók a mellrák esélyének csökkentésével. A bizonyíték erősebb két specifikus típus, a flavonok és flavonolok esetében, főként a menopauzán már túlesett nők körében. Flavonolokat találunk a hagymában, brokkoliban, teában, petrezselyemben, zellerben és a kamillás italokban.

11. Karotinoidok: a növényi alapú élelmiszerekben levő fitokémiai anyagok egy másik fajtája, mely szintén összekapcsolható a mellrák alacsonyabb valószínűségével. Narancsból, sárga és sötét zöldségekből, gyümölcsökből hozzájuthatunk. Egészséges étrendünkbe tegyünk több sárgarépát, tököt, spenótot, kelkáposztát, édes burgonyát és sárgadinnyét.

gyumolcsle, narancsle

12. Fenolos vegyületek: tanulmányok szerint az ilyen típusú kémiai anyagok csökkenthetik az emlőrák esélyét és bizonyos esetekben lassíthatják a daganat növekedését, vagyis a mellrák megelőzésben igen hasznosak. Étrendünkbe iktassunk több fokhagymát, zöld teát, szójababot, lenmagot. A gyümölcsök és zöldségek, melyekben megtaláljuk ezeket: brokkoli, káposzta, paradicsom, padlizsán, uborka és görögdinnye.

13. Kerülendő kiegészítők: érdekelhet bennünket a természetes gyógymód, mely állítólag emlőrák és más egészségügyi problémák kezelésére szolgál. Azonban ha mellrákkal küzd valaki, bizonyos összetevőket kerülnie kell. Ilyen a vörös lóhere, paprika, dong quai, kankalin és édesgyökér.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.