A nyelőcsőrák kockázatát fokozza a forró tea?

Megdöbbentő, de jobb hűsebben inni

Meghökkentő összefüggést talált a forró tea fogyasztása és a nyelőcsőrák között egy új kutatás – eredménye szerint a magas hőfokon megivott tea hozzájárulhat a daganatos megbetegedéshez.

Számos problémánkra szokás azt tanácsolni: igyunk meg egy forró teát! Úgy tűnik azonban, jobban tesszük, ha forró tea helyett csak meleget vagy hűvöset iszunk, ugyanis egy új kutatás összefüggést talált a magas hőfokon fogyasztott tea és a nyelőcsőrák kockázata közöttAz Amerikai Rák Szövetség felmérése szerint 2019-ben az Egyesült Államokban közel 17.650 új nyelőcsőrákos esetet diagnosztizáltak, több mint 16 ezer ember hal meg ebben a betegségben, s 20 százalékuk él tovább, mint 5 év, a diagnózist követően.

Számos tényező növelheti egy ember esélyét a nyelőcső rák kialakulására. Először a nem: a férfiaknál gyakoribb; a kor is számít, 55 év felett sűrűbben fordul elő; akkor is, ha valaki refluxos, vagy olyan étrendet folytat, amely feldolgozott húsokban gazdag, gyümölcsökben és zöldségekben viszont szegény. Egyes kutatók azt is állítják, hogy a forró italok fogyasztása szintén növeli a nyelőcsőrák előfordulásának kockázatát. A legtöbb e témában készült tanulmány arra kérte a résztvevőket, emlékezzenek vissza, mennyi teát isznak átlagosan és milyen hőfokon. Ez a megközelítés azonban nem feltétlenül hoz valós eredményt – a visszamenőleg történő becslés érintheti a válaszokat. Az új tanulmány célja az volt, hogy objektíven mérje a forró tea ivást. Olyan módon, amely nem az egyén memóriáján, érzésein vagy véleményén alapszik.

A kutatók, élükön dr. Farhad Islamival, az Amerikai Rákkutató Kutatóközpont stratégiai igazgatójával szintén nem visszamenőlegesen szerették volna tanulmányozni a forró tea fogyasztásának hatásait. Dr. Islami és kollégái több mint 50 ezer ember adatait használták, akik egy, populáción alapuló prospektív tanulmányban vettek részt s átlagosan 40-75 évesek voltak. A kutatók klinikai módszerekkel követték a résztvevőket, átlagosan 10 éven át, 2004 és 2017 között. Ez idő alatt 317 embernél fejlődött ki a nyelőcsőrák.

A szakemberek két külön csoportban kezelték a nagyon meleg (60 Celsius fok feletti) és a hideg vagy langyos teát, amely 60 fok alatti. Elemzésükben külön választották a rövidebb idő elteltét a tea kiöntésétől a megivásáig, ez a 2-6 perces idő volt, és azt az esetet, amikor az emberek még forró tea formájában fogyasztották el az italt. Összességében a tanulmány kiderítette, hogy 700 ml megivása a „nagyon forró” teából naponta 90 százalékkal növelte a nyelőcsőrák valószínűségét összehasonlítva azt az ugyanakkora mennyiség langyosan vagy hidegen fogyasztásával.

„Eredményeink lényegesen megerősítik a meglévő bizonyítékokat a forró ital fogyasztás és a nyelőcső rák kockázata között” – következtettek a kutatók.

Dr. Islami és kollégái folytatják a kutatást, véleményük szerint ugyanis ésszerű lenne ugyanilyen elemzést lefolytatni minden forró itallal kapcsolatban, s azt is előnyösnek tartanák, ha minél szélesebb körben nyilvánosságra kerülne: egészségesebb a meleg italokat langyosan vagy lehűtve fogyasztani – 60 Celsius fok alatt igyuk ezeket. Számos ember élvezi a tea, kávé vagy egyéb forró ital fogyasztását – ezért a fenti tanácsot valóban érdemes lenne megfogadni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.