A mellrák-szűrés életet menthet – a járványügyi helyzetben is élj vele

Ismerik a magyar nők a korai felismerés eszközeit, mégis kevesen járnak szűrésekre az AVON legfrissebb kutatása szerint. A válaszadók negyede például sosem volt mammográfiás vizsgálaton.

Dr. Drajkó Veronika onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke szerint félő, hogy a jelenlegi időszakban csökken a szűrővizsgálatokra járók száma, pedig az időben felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható. Az országos mellrákszűrő program pedig jelenleg is működik.

Három fő pillér segíti a mellrák korai felismerését, amelyek minden nő számára elérhetőek Magyarországon: az önvizsgálat, a mammográfia és az éves nőgyógyászati kontroll során elvégzett tapintásos mellvizsgálat. Ezzel a magyar lakosság nagy része is tisztában van az AVON legfrissebb reprezentatív kutatása  szerint. A válaszadók 84 százaléka az önvizsgálatot, 82 százaléka a mammográfiás szűrővizsgálatot, míg több mint a fele a nőgyógyászati vizsgálatot is a korai felismerés fontos eszközének tartja.

Fotó: 123rf.com

A jelenlegi járványügyi helyzet számos változást hozott a mindennapi életbe, új félelmekkel és kihívásokkal kellett szembenézni. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, hogy az egészségünk megőrzése érdekében ugyanolyan kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az önfigyelem, és az egészségtudatos rutin kiépítése, mint korábban.

A 2020-as mellrák kutatásunk adatai sok esetben megdöbbentőek. Pozitív, hogy a magyar nők ismerik a korai felismeréshez szükséges eszközöket, azonban ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem cselekednek. Az AVON kutatásában résztvevő női válaszadók negyede még sosem volt mammográfiás vizsgálaton, és 41 százalékuk jár csak évenkénti nőgyógyászati szűrésre, viszont kevesebb mint harmada így is csak akkor, hogyha panasza van. Ráadásul a kutatás szerint a nőgyógyászati vizsgálat során 28 százalékban nem történik meg és szó sem esik a mellek áttapintásáról” – nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Kósa Anita, az AVON szóvivője.

„Félünk, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben ezek a számok még tovább csökkenhetnek” – mondta el dr. Drajkó Veronika, onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke. – „Az országos szűrőpontok jelenleg is nyitva vannak, és szeretnénk biztatni mindenkit, hogy kérjenek időpontot, és éljenek ezzel a lehetőséggel. Az időben felismert emlődaganat ugyanis nagy eséllyel gyógyítható, és a betegeknek 75 százalék esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek.”

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy sok a tévhit a mammográfia és a mellrák körül, ami nehezíti az emlőrák elleni harcot, hiszen sokan ezek miatt nem élnek a korai felismerés eszközeivel. Ilyen tévhit például dr. Drajkó Veronika szerint, hogy fájdalmas a mammográfiás vizsgálat, pedig ez legtöbbször egyéni érzékenység függvénye, vagy sokan vannak, akik a sugárzástól félnek, pedig kisebb sugárzás éri a pácienst egy mammográfiás szűrés folyamán, mintha elutazna Budapestről New Yorkba repülővel.

Mature female doctor assisting young patient during mammography

Karsza Péterné Szalánczi Beáta, mellrák önkéntes maga is megküzdött a mellrákkal, a tévhitek veszélyeire pedig saját és a személyes tájékoztató programokon szerzett tapasztalatai miatt is szeretné felhívni a figyelmet:

Fiatal voltam, a rizikófaktorokat kizártam, egészségesen éltem, sportoltam, nem dohányoztam, nem ittam, sokáig szoptattam mindhárom gyermekemet, nem voltam túlsúlyos. 39 évesen mégis ott álltam a zuhany alatt elvégzett önvizsgálat után a diagnózissal: a daganat rosszindulatú, mellrákom van. Megrázó volt, de szerencsém volt, hogy időben felfedeztük a betegséget. A tévhitek azonban visszatartják a nőket, hogy éljenek a korai felismerés eszközeivel. A mellrák még mindig tabu ma Magyarországon, ezért fontos, hogy beszéljünk róla és megcáfoljuk a téves ismereteket.”

Hogyan lehet részt venni az országos mellrák-szűrő programban?

A korai felismerést szolgáló legelterjedtebb szűrővizsgálat a mammográfia. Az országos szűrőprogramban a 45-65 év közötti nők számára a vizsgálat ingyenes, kétévente ajánlott elvégezni, az érintettek behívót kapnak a szűrésre. Panasz esetén a háziorvos vagy nőgyógyász is kiállíthat beutalót, a vizsgálat ebben az esetben is ingyenes. Az ultrahangos vizsgálat a mammográfiát kiegészítő, illetve helyettesítő módszer, a 40 évnél fiatalabb nők esetében általában ezt javasolják, később már inkább a mammográfiás vizsgálat mellett, a komplex emlővizsgálat része.

Forrás: https://napidoktor.hu/index