Kegyetlen „sorsolás” – Mellrák-betegek termékenységi kezelése

A túlsúlyos nő nem jó, a 35 feletti szintén?

Meddővé teheti az emlőrákban szenvedő nőket a kemoterápia – sokan lefagyasztatnak embriót vagy a petéiket egy jövőbeni lombik-programhoz, ha mellrák-kezelésen esnek át, ám Angliában a szolgáltatást arányosítják. Van, akit túl kövérnek vagy túl idősnek találnak.

Az emlőrákos betegek kegyetlen „sorsolással” néznek szembe az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezelései kapcsán, amely lehetővé tenné számukra a családalapítást.

Ha egy fiatal nőnek kemoterápia kell mellrák miatt, az könnyen meddővé teheti őt. Így hát sokan döntenek úgy, hogy petéiket vagy embriót fagyasztatnak le a későbbi lombik-program érdekében.

Ez a létfontosságú szolgáltatás azonban arányosítva van az NHS-nél: egyes nőket akár túl súlyosnak vagy idősnek is titulálhatnak.

A Sheffieldi Egyetemmel közösen egy csoport tanulmányt tett közzé, amely 209 klinikai megbízó csoportot (CCG) vizsgált Angliában, azokat, amelyek az NHS készpénzét ellenőrzik a kezelésekkel kapcsolatosan.

Fotó: 123rf.com

Kiderült, hogy a mellrákot túlélt páciensek kevesebb, mint egyharmadának adtak korlátlan hozzáférést a termékenység megőrzését szolgáló kezelésekhez – annak ellenére, hogy az Országos Egészségügyi és Gondozási Intézet egyértelműen kimondja: a rákbetegséggel összefüggő termékenység megőrzésére nem szabad az egyébként használatos szabályokat alkalmazni.

A 35 év feletti nők 15 területen nem részesültek szolgáltatásban, míg több mint 50 klinikai megbízott csoport nem segítene olyan hölgyeknek, akiknek testtömeg-indexe 30 feletti, s elhízottnak minősülnek.   

A szakértők rámutatnak: a sürgős mellrák-kezelésre szoruló nőknek nincs idejük lefogyni – az valóban luxus lenne.

Fotó: 123rf.com

Az esetek csaknem kétharmadában a klinikai megbízott csoportok olyan nők esetében is elutasították a termékenység megőrzését, akiknek már van gyerekük, vagy a partnerük már rendelkezik gyermekkel – miközben egyharmaduktól megkövetelték, hogy azonnal tegyék le a cigarettát.

Noha egyes területek megváltoztatták szabályaikat, mióta a 2018-as tanulmány nyilvánosságra került, a klinikai megbízott csoportok száma pedig 135-re csökkent, a szabályok másutt továbbra is fennállnak. Oxfordshire-ben, Buckinghamshire-ben vagy West Berkshire-ben például csak 35 év alatti volt mellrákos beteget részesítenek termékenységét megőrző kezelésben.

Isabella Dash, a tanulmány vezető szerzője, Bristolban tevékenykedő konzulens emlőrák-sebész elmondta: így is szörnyű a nőknek előállni azzal a hírrel, hogy rákban szenvednek és lehet, hogy sosem szülhetnek – ám azt mondani nekik, hogy nem fagyaszthatják le embrióikat holmi életkort és testsúlyt érintő szabályok miatt, egyenesen igazságtalan és kegyetlen dolog.

A Breast Journal-ban közzétett tanulmány azt is kiderítette, hogy 11 klinikai megbízott csoport csak annyit engedélyez, hogy a nők embriókat fagyasztassanak le és nem a petéiket – ezzel azonban az egyedülálló nőket és a saját nemükhöz vonzódókat teljességgel megfosztják a lehetőségtől, hogy anyák lehessenek.

mell

Foto: 123rf.com

Allan Pacey professzor, a tanulmány társszerzője, a Sheffieldi Egyetem termékenységi szakértője hozzátette, hogy a rendszer „alapvetően igazságtalan a rákos betegekkel szemben”.

Sarah Norcross, a Progress Educational Trust termékenységi jótékonysági szervezet igazgatója elmondta: miután a fiatal, mellrákos hölgyek túlélési aránya javul, igenis figyelembe kell venni jövőbeni jóllétüket, ennek pedig kulcsfontosságú része, hogy lehessen családjuk. A tény, hogy a klinikai megbízott csoportok megfosztják a nőket ettől a lehetőségtől, nemzeti botrány.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy miközben a törvény szerint a lefagyasztott petesejtek és embriók több mint 10 évig tárolhatók, 37 klinikai megbízott csoport csupán 5 évig hajlandó fenntartani azokat, míg közülük öt csoport egy éven át pénzt kérne a tárolásért.

Az NHS klinikai biztosok tagsági csoportjának közleménye szerint ezek a csoportok nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a betegek speciális körülményei nem mindig felelnek meg a szabályaiknak, s hozzátették: van azonban egy folyamat, amely a kivételeket egyedi alapon veszi figyelembe.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.