A kemó és az új haj

A kemoterápia során kihullik a haj, azt azonban kevesen tudják, hogy a visszanőtt hajnak már más a szerkezete.

Köztudott mellékhatása a kemoterápiás kezeléseknek, hogy a betegnek kihullik a haja. De kevésbé ismert az a jelenség, amely során számos beteg azzal szembesül, hogy miután a kezelések befejeztével újra növekedésnek indul a hajuk, annak egészen új szerkezete lesz, mint korábban.

Dr. Jyoti Patel, az Észak-nyugati Egyetem hematológus és onkológus tanársegédje arról számolt be, hogy az úgynevezett „kemó-fürtök” elég gyakoriak a rákos betegek körében. „Számos betegem tapasztalta, hogy újonnan kinőtt hajuk nehezebben kezelhető lett, mint korábban volt” – nyilatkozta.

sugarzas1

A kemoterápia egy nagyon hatásos kezelésmód, amely során elpusztulnak a rákos sejtek, de mellettük sok egészséges is, például a szőrtüszők. Ezért hullik ki a kemoterápiás kezelésen résztvevő emberek többségének a haja. A kemó eredménye az is, hogy az új haj a korábbinál lassabban növekszik, és gyakran sötétebb lesz, mint előtte volt. Arra azonban, hogy miért változik meg a szerkezete is, még nem tudják a pontos választ az orvosok.

A betegek gyakran arról számoltak be, hogy új hajukat nem is érezték sajátjuknak, átlagosan hat-kilenc hónap után azonban legtöbbjüknél kezdett visszaalakulni annak szerkezete a korábban megszokottra. A jelenség férfiakat és nőket egyaránt érint, de a legtöbb gondot mégis az utóbbiaknak okozza, akik számára egy időre rémálommá válik a frizurakészítés.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.