Tanulj meg tanulni!

A tanulást lehet tanulni? Vannak olyan trükkök, melyek segíthetnek neked a tanulást könnyebbé, esetleg gyorsabbá tenni. Tanulási stílusunkban különbözünk. Te melyik kategóriába tartozol?

Látás, hallás, mozgás

Irigykedve figyelhetjük osztálytársainkat, akik soha vagy csak nagyon ritkán tanulnak otthon, mindent megjegyeznek az órán. Ehhez több dologra van szükségük: először is odafigyelnek az órán. Az ókori görögök sem könyvekből tanultak, hanem előadásokat hallgattak.

Akkor teljes mértékig igaz volt az, hogy a tanulás színtere az iskola volt. Nem volt házi, azonban ott nagyon aktívan kellett hallgatni, figyelni, hogy ne vesszen el az információ.

Te is csökkentheted az otthon tanulandó információ mennyiséget, ha a tanulást már a tanórán elkezded. Másodszor azok, akik sokat meg tudnak jegyezni az órán elképzelhető, hogy hallás után könnyebben tanulnak. Sokan szokták felmondani a tananyagot a szüleiknek vagy hangosan tanulnak, mert könnyebben rögzül.

tanulok1

Mások viszont feleléskor leginkább arra tudnak visszaemlékezni, hogy hol volt a válasz a könyvben, milyen kép volt mellette. Ők látás útján tanulnak könnyebben (a többség számára ez a legkönnyebb). Nekik praktikus lehet különböző színű sorkiemelővel kiemelni a lényeget. (Például: sötétebb színnel egy­-két igen lényeges szót, főfogalmat, világossal nem annyira fontosat.

Ügyelj azonban rá, hogy a végén ne egy szivárványszínű kavalkád legyen belőle, mert az rontja a felidézést). Készíthetsz ábrákat, diagrammokat, a neten kereshetsz a tananyaghoz képeket. Minél több oldalról közelíted meg az anyagot, annál könnyebb lesz rá emlékezni.

Mozgásos tanulási stílus azt jelenti, hogy akkor tanul könnyebben, hogy ha leírja a megtanulandó anyagot. Vannak olyanok, akik mászkálnak tanulás közben. Figyeld meg, hogy te melyik típusba tartozol és alkalmazd minél többször az adott módszert, illetve kombinálhatod is.Ha például mozgásos és vizuális is vagy: rajzold le az ábrát fejből, ha hallás után tanulsz könnyebben játszd el, hogy felelsz.

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok!

Forrás: