Szexről az iskolában

Szexuális felvilágosítás az iskolában? Mikor és miről kell felvilágosítani a gyerekeket a suliban? Szükséges-e egyáltalán a kiselőadás szex témában?

Az egyik legvitatottabb téma iskolai berkekben a szexuális felvilágosítás kérdése. Ellenzői épp úgy lesznek mindig, mint pártolói, ahogy a „mikor, hogyan és melyik korosztálynak” féle kérdések is elő fognak kerülni újra és újra. Nézzük végig, hogy ettől függetlenül milyen pozitívumokkal lehet számolni, és hogyan kivitelezhető ez a kényes téma!

Iskolai vagy otthoni feladat?

Mivel a szex témaköréről a gyerekekkel beszélni mindig kényes kérdés marad, nagyon fontos, hogy a szexuális felvilágosítás be legyen iktatva a tanmenetbe! A szülők nem szeretnek előhozakodni a témával, tehát fontos, hogy az iskola mindenképpen szót ejtsen róla, beleértve a szexuális egészséget, a biológiai vonatkozásokat, és a védekezés kérdését egyaránt.

A strucc esete a tabu témával

Nem tehetünk úgy, mintha a kamaszok ártatlanok lennének. Bár egyik félnek sem kellemes, vagy könnyű beismerni, mégsem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mind a fiúk, mind a lányok zöme 16 éves korára elveszti a szüzességét. A téma tehát aktuális, bizonyos szinten már az általános iskola felső tagozatában.

Testileg és szellemileg érett gyerekek

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szexről az életkoruknak megfelelően kell szót ejteni a gyerekekkel! Ebből a szempontból gyakran alkalmazott megoldás, hogy a fiúkat és a lányokat külön világosítják fel az iskolában, mivel általában a lányok előbb érnek, így a témához sem azonos szinten közelítenek. Szinten segíti az elszeparálás, hogy a gyerekek könnyebben megnyíljanak, és bátrabban kérdezzenek a számukra zavarosabb részekkel kapcsolatban.

Önmegtartoztatás, mint megoldás?

Ennek az elgondolásnak nem csak a szülők örülnének, de sajnos néhány iskola szintén elköveti azt a hibát, hogy a szexuális felvilágosítás során, főként az önmegtartóztatást hangsúlyozzák. Ezzel azonban a gond az, hogy a gyerek, aki a burkolt tiltás ellenére is belekezd az aktív szexuális életbe, nem lesz felkészültebb a témát illetően, ami komoly problémákhoz vezethet.

A strucc taktika helyett tehát, fel kell oldani a témát körülvevő tabut, és őszintén, komolyan, nyíltan beszélni a kamaszokkal a szexről, valamint a védekezés különböző lehetőségeiről, illetve fontosságáról!

Forrás: https://napidoktor.hu/index