Magas BMI = rák?

Brit és amerikai közegészségtani szakértők megállapították, hogy kapcsolat van a 18 éves kori elhízás, illetve az élet későbbi szakaszában bekövetkező daganatos betegségek között.

A tanulmány szerint kockázatnövekedéses állapot akkor is fennmarad, amennyiben a középkorban testsúlyvesztés áll be. Az Orvoskutató Tanács és a London College munkatársai a Harvard Egyetem kutatóival együttműködve 1916 és 1950 közötti harvardi hallgatók egészségügyi adatait elemezték, mely mintegy 20 ezer fiatal férfira terjedt ki. Megállapították, hogy 18 éves korban a magas testtömeg-index (BMI) 35 százalékkal növeli a későbbi életkorban a daganatos halálozás kockázatát.

Az összefüggés különösen erős volt tüdőrák, bőrdaganat, nyelőcsőrák, valamint húgy- és ivarszervi daganat esetén. A különbség daganattípustól függően változik, például az átlagosnál (21,7) magasabb BMI mintegy 50 százalékkal növeli a tüdőrák kockázatát a legalacsonyabb BMI-vel rendelkezőkhöz viszonyítva.

kover5

Különösen fontos megállapítás, hogy az egyéni kockázat mértéke érdemben akkor sem befolyásolható, amennyiben a középkorban a felesleges testtömeg leadásra kerül.

A kutatást vezető Dr. Linsay Gray tanulmánya az első, mely a 18 éves kori testsúly és a daganatkockázat kapcsolatával foglalkozik. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mivel azt veti fel, hogy a 18 éves kori testsúly évtizedekre befolyásolhatja az egyén egészségi állapotát. Az Annals of Oncology hasábjain bemutatott felfedezés nagymértékben hozzájárulhat a daganat-megelőzési stratégiákhoz. Az összefüggés mélységeinek feltárására a jövőben újabb vizsgálatok várhatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.