Az anya-fia kapcsolat befolyásolja a jövőt

Az anya-fia kapcsolat változik a gyermekkorból a kamaszkorba lépve. Nem minden esetben hasonló a változás, de befolyásolhatja a gyermek viselkedését tinédzserkorában.

A Wayne Állami Egyetem, az Oklahoma Állami Egyetem, a Pittsburghi, Montreali és Oregoni Egyetem munkatársai közösen vizsgálták egy longitudinális tanulmány keretében az alacsony jövedelmű családokat. Munkájukról a Child Development című folyóirat számolt be. 265 anya-fia párost követtek nyomon Pittsburgh alacsonyabb jövedelmű lakosai közül, a kisfiúk ötéves korától kamaszkorukig.

A családok részt vettek a Pitt Anya és Gyermek Projektben, mely a szegényebb sorsú fiúk sebezhetőségét és rugalmasságát mérte fel.

Minden egyes család esetében megnézték a lakókörnyezetet, az anya kapcsolatát a partnerével, az anyai gondoskodás minőségét és a gyermek temperamentumát. Kitértek az anya-gyermek közti konfliktusokra és érzelmi melegségre, valamint a gyermek bűnözői hajlamaira, barátaival való kapcsolatára, morális érzékére.

uvaukdnx2

A kisebb korukban nehezebben kezelhető fiúk édesanyjai arról számoltak be, hogy nagyon sok nézeteltérésük volt, nem kerültek annyira közel egymáshoz. Amelyik anyukának rendben volt a párkapcsolata, az a fiával is szorosabb köteléket alakított ki, mely kitartott a kamaszkorban is. Akik sok veszekedést éltek át, azok könnyebben váltak fiatalkorú bűnözőkké.

Akik viszont bensőségesebb viszonyt ápoltak az anyjukkal, azok jobban kijöttek a barátaikkal is később.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a gyermekkor-kamaszkor átmenetének sikeres átvészeléséhez szükség lehet arra, hogy a szülő és a gyermek viszonylag közel álljon egymáshoz, minimális konfliktusaik legyenek csak.” – mondta Christopher Trentacosta, a Wayne Állami Egyetem pszichológus adjunktusa, a tanulmány vezetője.

„A megelőzés és beavatkozás szempontjából is fontosak a felismerések. A családi programoknak a szülő-gyermek konfliktusokra kellene összpontosítaniuk, ha csökkenteni szeretnék a fiatalkorú bűnözők számát. Ha a társas kapcsolatok fejlesztése a cél, akkor pedig a lelki közeledés feltételeit kell megteremteni.”

Forrás: