A tinik előszeretettel védekeznek óvszerrel

A kamaszok sokkal inkább gumihasználók, mint a felnőttek, derült ki az Indianai egyetem szexuális egészséget vizsgáló felméréséből. Az óvszer használata sokkal jellemzőbb rájuk, mint az idősebb korosztályra.

A tinilányok 60 százaléka él a lehetőséggel, és beszerzi a kondomot, a 25 és 34 év közötti nők csupán 24 százalékban használják ezt a védekezési módszert – adta hírül a Journal of Sexual Medicine.

Még ha a gumióvszer nem is nyújt 100 százalékos biztonságot, akkor is a leghatékonyabb a fertőzések megakadályozásában, mint például a HIV, a HPV, a chlymida, gonorrhea vagy a herpesz.

Az urológus Jennifer Berman, a női szexuális egészség szakértője azt tanácsolja: ne toleráljuk azt az embert, aki nem hajlandó szex közben gumit használni!

Miért nem vagyunk elég óvatosak?

,,Jó kérdés, hogy az évek óta tartó, sorozatos figyelmeztetések ellenére miért nem elég elővigyázatosak az idősebbek. Annyi bizonyos, hogy egy kamaszra kevésbé jellemző, ami a 20 és 30 év közötti fiatalokra: többnyire már tartósabb párkapcsolatokban élnek, s úgy tűnik, kevésbé tartanak a betegségektől és a nem kívánt terhességtől is szex közben, mert „elfelejtik” használni az óvszert.” – mondja Michael Reece PhD, a tanulmány egyik szerzője.

gumik

Sajnos manapság nem jelent elég védelmet az a tudat, hogy a párunkkal régóta kapcsolatban élünk. Ez nem garancia arra, hogy a másik nem lépett félre, és nem szedett össze valamilyen fertőzést. Sok esetben a tüneteket nem is kötik ilyesmihez, fel sem tételezik, hogy esetleg megfertőződtek valamivel, vagy a partnerük fertőzött.

Még akkor is lehet probléma, ha mindketten átestek a „tisztaságukat” bizonyító teszteken. A szakemberek szerint ennek ellenére sem árt, ha egy pár használja az óvszert. ,,A nem kívánt terhességet ráadásul 98 százalékban meggátolja a kondom.” – mondja Leslie M. Kantor, aki szerint a hozzáállás érthetetlen, hiszen az óvszer viszonylag olcsó, és egyszerű a használata is.

Hormonmentes, nem kell felíratni orvossal, és nem állja útját a jó szexnek, ráadásul az utóbbi 10 évben rengeteget fejlődött. A ma kaphatóak sokkal vékonyabbak, mint egykor gyártott társaik, különféle méretekben, felülettel és más-más alakban is kaphatók. Még vibráló gyűrűvel is beszerezhetők, melyek a péniszt és a klitoriszt is stimulálják.

A szakember azt javasolja, ha valakinek vannak kétségei azt illetően, hogy az óvszerrel is ugyanolyan élvezetes a szex, próbáljon vízalapú síkosítót is rákenni. A kondom arra is képes, hogy hosszabb ideig fenntartsa az erekciót.

Az sem mellékes előny, hogy számos nő sokkal jobban el tud lazulni, ha úgy érzi, hogy a nem kívánt terhességre gondolnia sem kell. Mindezek miatt az óvszer használata kifejezetten előnyös, ezért éljünk vele!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.