Mit tudunk – és mit nem az omikron COVID variánsról?

Egészségügyi szakértők világszerte aggodalmukat fejezik ki az újonnan felfedezett COVID-19 variáns, az Omikron miatt, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak. Az ország egészségügyi minisztere a múlt héten jelentette be, hogy a variáns már elterjedt az ország különböző területein.

Másnap az Egészségügyi Világszervezet az Omikrontaggodalomra okot adó változatnak” minősítette. Joe Biden elnök egy sajtótájékoztatón megismételte ezt a nyilatkozatot, de hangsúlyozta, hogy az új variáns “aggodalomra ad okot, nem pánikra“.

A COVID-19 vakcina gyártói vizsgálják, hogy a vakcina védelmet nyújt-e az új variáns ellen.

Fotó: 123rf.com

Az Omikron variáns mutációi aggodalomra adnak okot, és már napok óta a lehető leggyorsabban dolgozunk azon, hogy végrehajtsuk a variáns kezelésére irányuló stratégiánkat” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a közleményben.

A Pfizer szerint az elkövetkező hetekben várhatóan közzéteszik az Omikron elleni oltóanyag védelméről szóló adatokat.

Rettegni kell tőle? – Ennyire veszélyes az omikron

Számos ország tesz erőfeszítéseket az Omikron globális terjedésének megakadályozására. Ennek hatására számos ország új utazási korlátozásokat vezetett be be Dél-Afrikával és a szomszédos országokkal szemben.

Miben különbözik tehát az Omikron a többi COVID-19-változattól? És mennyire kell aggódnunk?

Egészségügyi szakértők segítenek a kérdések megválaszolásában!  

Mit tudunk eddig az Omikron variánsról?

Sok mindent nem tudunk az Omikronról, többek között azt sem, hogy súlyosabb betegséget okoz-e, mint más változatok, mondja Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem sürgősségi orvosa és közegészségügyi professzora. Azt azonban tudjuk, hogy ez egy olyan változat, amely szokatlanul sok mutációval, vagyis a vírus genetikai anyagában bekövetkezett változásokkal rendelkezik.

A korai bizonyítékok azt is mutatják, hogy az Omikron változat könnyebben terjedhet, mint más COVID-19 változatok, mondja. „Ez nagyon aggasztó, mert a Delta, amely a domináns változat világszerte, már most is rendkívül fertőző. Ha tehát ez még fertőzőbb, akkor kiszoríthatja a Delta-változatot” – mondja Wen.

Fotó: 123rf.com

Vajon a COVID-19 vakcinák elegendő védelmet nyújtanak-e az Omikron változat ellen?

Nem tudjuk, hogy a mutációk nagy száma miatt a vakcinák kevésbé hatékonyak-e ezzel a változattal szemben” – mondja Wen. “Bár sok tudós úgy véli — különösen egy emlékeztető oltás esetén –, hogy ez nem teszi hatástalanná a vakcinákat.”

Milyen gyakori tünetei vannak az Omikron variánsnak?

Eddigi információk szerint a koronavírus omikron variáns tünetei a fáradtság, izomfájdalom, gyengeség, levertséget a jellemző, amit Szlávik János további tünetekkel egészített ki: fejfájást és szapora szívdobogást is okozhat.

Mivel még sok minden ismeretlen, mit tehetek most azonnal, hogy megvédjem magam és a családomat az Omikron-változattól?

Ha még mindig mérlegeli, hogy beadassa-e a COVID-19 oltást, az Omikron-változat az egyik fő ok arra, hogy minél hamarabb beoltassa magát, mondja Wen. “Ez vonatkozik a serdülőkre és az 5-11 éves gyermekekre is.” Schaffner szerint ez egy remek alkalom a COVID-19 emlékeztető oltás beadására is.

Fotó: 123rf.com

Ugyanis az emlékeztető oltások növelik az antitestszintet, ami hosszabb védelmet és erősebb immunválaszt biztosít a COVID-19 variánsokkal szemben – mondja. “Nem tudom pontosan megmondani, hogy (az emlékeztető oltás) mit fog tenni az Omikron ellen, de valószínűleg legalább részleges védelmet nyújt” – mondja Schaffer. És a részleges védelem mindig jobb, mint a védelem hiánya.

Mi miatt kell leginkább aggódni az Omikron-változattal kapcsolatban?

A vírus terjedése, a súlyos megbetegedések és a vakcina hatékonysága kéz a kézben járnak. Ezért mindhárom aggasztó, mondja Wen. “Tegyük fel, hogy valami jobban terjed, de nem okoz súlyosabb betegséget, és a vakcinák nagyon jól működnek ellene. Ez nem különösebben aggasztó” – mondja Wen. Vagy, ha valami nem túl fertőző, de mégis súlyosabb, az sem annyira aggasztó, mert nem fogja kiszorítani a Deltát. Tehát valójában ezeknek a tényezőknek a kombinációja az, ami ezt a változatot nagyon aggasztóvá teheti.

Ez a cikk is érdekelhet! 

Az omikron miatt még fontosabb az emlékeztető oltás

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index