COVID – Elkerülhetetlen lesz az ötödik hullám

Magyarországon egyelőre a delta és a delta plusz néven futó vírusvariáns okoz gondot, a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron indíthatja el a COVID járvány ötödik hullámát.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az állami tévében egyebek mellett arról is beszélt, hogy jó hatással lehet a hazai járványhelyzet alakulására a harmadik oltás népszerűsége.

A harmadik oltás nagyon szoros összefüggésben van a járvánnyal, ha ez a két paraméter magas, akkor én azt gondolom, ez a mutáns nem fog jelentős problémát okozni. Azokban az országokban azonban, ahol az átoltottság alacsony, ott ez bizony komoly gondot fog okozni” – vélekedett a rektor.

Fotó: 123rf.com

“Ez okozza majd az ötödik hullámot”

Lisziewicz Julianna az ATV Híradójának viszont már arról beszélt, az új variáns miatt csökkenni fog a vakcinák hatékonysága.

“Már a deltánál is csökkent a hatásosság, ne felejtsük el, hogy az eredeti oltást a kínai változat ellen készítették, és azóta már 50-60 új mutáció keletkezett. Ahogy megyünk előre és a vírus fejlődik, annál kevesebbet hatnak az oltások, valami kis hatásfoka biztosan lesz, de hogy pont mennyi, azt nem lehet még megmondani” – fejtette ki.

A szakember úgy véli, a járvány és az új mutáns megfékezése érdekében, más európai országokhoz hasonlóan, szigorúbb járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni.

“A tömegrendezvényeket, szórakozóhelyeket be kell zárni, ott nem lehet maszkkal védekezni” – hangsúlyozta.

A Pfizer már megkezdte a különböző vizsgálatokat

Rusvai Miklós szerint pár héten belül kiderülhet, hogy a vakcinák mennyire hatásosak az új mutáns ellen.

“Én azt várom, hogy december 10-ig legkésőbb biztos eredményt tudunk már arról, legalábbis a Pfizer vakcináját illetően, hogy mennyire várható védelem, az új omikron variáns ellen – nyilatkozta.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A virológusok abban egyetértenek, hogy az ismeretlen új variáns indíthatja el a járvány ötödik hullámát.

A tömegrendezvényeket nem szabadna engedélyezni, a szórakozóhelyeket pedig be kellene zárni – erről Lisziewicz Julianna immunológus beszélt az ATV Híradójának.

A szakember szerint a koronavírus-járvány új variánsa, az omikron ellen már kevés maszkviselés, úgy látja, emiatt elkerülhetetlen lesz a járvány ötödik hulláma. Merkely Béla viszont az állami tévében arról beszélt, a harmadik oltás népszerűsége segíthet enyhíteni a járványhelyzetet. 

Az eső sem szegte a kedvét az oltásra érkezőknek egy Pécsi oltóponton. Többen a harmadik adag vakcináért érkeztek.

 

A Pécsi Klinikai Központ elnöke arról beszélt, hogy hatalmas az igény a védőoltásra.

Szükség esetén további oltóhelyeket nyitunk meg, megerősített személyzettel biztosítjuk a megnövekedett igényt, a közös érdekünk és felelősségünk, hogy minél több oltás kerüljön előtérbe, első, második, harmadik egyaránt. Valamennyi oltást biztosítunk, ami Magyarországon elérhető” – mondta.

A koronavírus új variánsát, az omikront egyre több európai országban mutatják ki.

Ez is érdekelhet!

Pánik világszerte – Már oltottakat is megfertőzött az szupermutáns

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.