Koronavírus-fertőzés – Miért számít a vércsoport?

Egyes embereket nagyobb eséllyel talál meg a betegség

Nagyon úgy tűnik, hogy bizonyos vércsoport esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki koronavírus-fertőzés – egy tanulmány erre újabb bizonyítékot talált.

Meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy egyes embereket nagyobb eséllyel fertőz meg a koronavírus, mint másokat. Egy új tanulmány friss – és további – bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bizonyos vércsoportú embereket jobban érint a betegség.

A kutatás eredménye alapján az új koronavírust különösen az A vércsoport antigénje vonzza. A szakemberek a SARS-CoV-2 vírus felületén lévő fehérjére koncentráltak – az úgynevezett receptorkötő domain-re (RBD), mely a vírus része és a gazdasejtekhez kötődik. Ez fontos célpontot jelent a tudósoknak, hogy megpróbálják kideríteni: hogyan fertőzi meg a koronavírus az embereket.

Az új, laboratóriumi tanulmányban a kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan lépett kölcsönhatásba a SARS-CoV-2 RBD a légző- és vörösvérsejtekkel az A, B és O-ás vércsoportok esetén. Az eredmények azt mutatták: a SARS-CoV-2 RBD erőteljesebben preferálta a légzősejteken az A vércsoporthoz való kötődést, viszont nem részesítette előnyben az A vércsoport vörösvérsejtjeit és a légzőszerveken vagy vörösvértesteken található egyéb vércsoportokat.

A koronavírus RBD preferenciája, miszerint az A vércsoport antigénjét ismeri fel és ahhoz kötődik, kimutatható volt olyan emberek tüdejében, akik ezzel a vércsoporttal rendelkeztek – ez betekintést nyújt egy lehetséges összefüggésbe az A vércsoport és a koronavírus fertőzés között – vélik a tanulmány szerzői, akik felfedezésüket a Blood Advances szakfolyóiratban közölték.

„Igen érdekes, hogy a vírusos RBD csak az A vércsoport antigénjeit részesíti előnyben, amelyek a légzősejteken vannak. Feltehetően így hatol be a vírus a legtöbb betegbe és fertőzi meg őket – mondta el dr. Sean Stowell, bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa. Stowell megjegyezte: a vércsoport kihívást jelent, hiszen öröklődik és nem tudunk változtatni rajta. – „Ugyanakkor, ha jobban megértjük, hogyan lép kölcsönhatásba a vírus az emberek vércsoportjaival, képesek leszünk új gyógyszereket vagy megelőzési módszereket fejleszteni” – fogalmazott.

A kutatók hozzáteszik, hogy a megállapítások önmagukban nem tudják leírni vagy előrejelezni, hogyan befolyásolják a koronavírusok a különféle vércsoportú betegeket. Megmagyarázhatják azonban a vércsoport koronavírus-fertőzésre gyakorolt néhány hatását.

Babavárás koronavírus idején

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php