Köhögés vagy láz az első tünet? – A COVID-változattól függ

A különböző COVID-19 változatok különböző sebességgel terjednek és különböző veszélyességi szintekkel rendelkeznek. Most úgy tűnik, hogy a tünetek is különböző sorrendben jelentkeznek, ami segíthet azonosítani, hogy az emberek melyik variánsban szenvednek, és betekintést nyújthat a COVID-ért felelős SARS-CoV-2 vírus terjedésének módjába.

A PLOS Computational Biology című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók több ezer embernél vizsgálták a tünetek variációit. Arra voltak kíváncsiak, hogy a betegek jellemzői, a földrajzi elhelyezkedés, sőt még az időjárás is befolyásolhatja-e a tüneteket. Az adatok azt mutatják, hogy valójában minden a variánsokon múlik.

A vírus eredeti változatánál, amelyet először Wuhanban azonosítottak, az első tünet a láz volt, majd a hírhedt “új és folyamatos” köhögés, a harmadik leggyakoribb tünet pedig a hányinger/hányás. A 2020 első hónapjaiban világszerte uralkodóvá vált D614G változatnál azonban a köhögés volt az első tünet, ezt követte a láz, majd harmadikként a hasmenés.

Fotó: 123rf.com

A kutatók szerint az a tény, hogy a D614G esetében a köhögés volt az első, megmagyarázhatja, miért terjedt el olyan gyorsan. A köhögő emberek valószínűleg még mindig kint lennének és terjesztenék a vírust, mielőtt a láz arra kényszerítené őket, hogy otthon maradjanak. Ez lehetővé teszi, hogy egy variáns dominánssá váljon.

Tanulmányukban a csoport az első kínai járvány kitörésének első eseteiben eredetileg leírt tüneteket vizsgálta. Ezután egy modellezési megközelítéssel megállapították a legvalószínűbb tüneti sorrendet egy 373 883 esetből álló halmazban 2020 januárja és májusa között, amikor a D614G dominánssá vált az Egyesült Államokban. 

További adatokat elemeztek Brazíliából, Hongkongból és Japánból, beleértve a tüneti sorrendet és a domináns változatot az említett időszakokban. Eredményeik azt mutatták, hogy a COVID tünetei elsősorban a SARS-CoV-2 variánstól függenek, és hogy külső tényezők, mint például a földrajzi régió, nem játszanak szerepet. 

A tünetek valószínűsíthető sorrendjének tanulmányozása növelheti a betegség terjedésének megértését, és további információkat adhat a jövőbeli kutatásoknak és az egészségügyi ellátásnak arról, hogy az egyének milyen valószínűséggel tapasztalják a betegséget” – mondta Joseph Larsen vezető szerző, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) végzős kutatója közleményében. 

Ingerköhöés

Fotó: 123rf.com

Az új variánsok megjelenésével és annak valószínűségével, hogy a COVID-19 endémiássá válik a populációban, fontos, hogy a kutatók továbbra is bemutassák, hogyan befolyásolják a vírusvariánsok a tünetek és a betegség előrehaladását az egyénekben és a populációkban” – tette hozzá Peter Kuhn vezető szerző, a USC biológiai tudományok dékáni professzora.

A tudósok szerte a világon a tüneteket úgy közelítik meg, mint a betegség néhány kulcsfontosságú mechanikájának megértéséhez vezető utat. A ZOE COVID-19 tüneteket vizsgáló tanulmánya például továbbra is rávilágít a variánsok által okozott különbségekre, beleértve az omikron variánst elszenvedő embereknél megfigyelhető eltérő tüneteket. 

Olvasd el ezt is!

Fenyegető – Hamarosan jöhet a mindennek ellenálló COVID-változat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.