Kiderült: ezek a gyógyszerek segítenek a koronavírus ellen

Egy új tudományos vizsgálat szerint az antidepresszánsok egyik fajtája, a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI-) gyógyszerek segíthetnek megakadályozni azt, hogy a koronavírusos páciensek belehaljanak a betegségbe.

A Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem közös kutatócsoportja által végzett kutatásban kiterjedt összehasonlítást végeztek: egy 83 ezres adatbázisból összesen 3401 olyan pácienst válogattak ki, akiket SSRI-gyógyszerekkel kezeltek, és az ő adataikat összehasonlították azokéval, akik nem kaptak ilyen kezelést – számol be az Index.hu.

Az eredmények szerint az antidepresszánst szedőknél 16,3-ról 14,6 százalékra csökkent a halálozási arány. Ráadásul a fluvoxamin- vagy fluoxetin-hatóanyagú szereket szedőknél még ennél is nagyobb volt a visszaesés: náluk 10 százalékra csökkent az elhalálozás valószínűsége.

Fotó: 123rf.com

A tudósok azt írták, hogy amennyiben további vizsgálatok is megerősítik a fenti eredményeket, akkor

ÉRDEMES LEHET MEGFONTOLNI AZT, HOGY MINÉL SZÉLESEBB KÖRBEN ALKALMAZZÁK EZEKET A SZEREKET A KORONAVÍRUSOS BETEGEK KEZELÉSÉBEN.

A kutatók arra vonatkozóan is magyarázattal álltak elő, hogy pontosan miként segíthetnek ezek a gyógyszerek. E szerint az antidepresszánsok egyrészt gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami segíthet a szövődmények kezelésében. Másrészt pedig úgy fest, hogy a koronavírusnak a sejtekbe való behatolását is megnehezítik ezek a szerek.

A fentebb említett fluvoxamin – amely egy olcsó, világszerte elérhető antidepresszáns – koronavírus elleni hatásosságát egyébként már egy másik, egy hónappal ezelőtt publikált tudományos kutatás is bizonyította.

Ez is érdekelhet!

Egy olcsó gyógyszer lesz a COVID betegek megmentője?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.