Karikó Katalin szerint a tudósok így oldhatnák meg hamarabb a világ problémáit

A magyar biokémikust elmondása szerint nem érdeklik a titulusok, mert száz éve múlva őrá sem emlékszik majd senki.

Ha a tudósok félre tudnák tenni az egójukat és a titulusukat, a világ számos problémájára megoldást találnának, ráadásul sokkal hamarabb – mondta a The Guardiannek Karikó Katalin, az mRNS-oltások alapját kidolgozó magyar biokémikus. Karikó hozzátette: őt magát nem érdeklik a tudományos címek, és szerinte száz év múlva senki sem emlékszik majd a nevére.

A cikkben szóba került, hogy Karikó Kisújszálláson nőtt fel, ahol családjával egy nádtetős házban éltek. Az ingatlanban Karikó elmondása szerint nem volt sem hűtő, sem televízió. Az egyetem elvégzése után az Egyesült Államokba emigrált, előbb a Temple, majd a Pennsylvaniai Egyetemen vállalt állást; az előzőnél évi 17 ezer dollárt keresett, ami nagyon csekély összegnek számított.

Karikó Katalin – Fotó: MTI/Cseke Csilla

Karikó megosztotta, hogy felettesei nem hittek az mRNS-technológiában, ezért ultimátumot adtak a magyar biokémikusnak: vagy felhagy a kutatással, vagy elveszíti a munkáját. Ő azonban kitartott, és tovább vizsgálta a technológiát, habár lefokozták és a fizetését is csökkentették. A tudóst ezt követően hozta össze a sors Drew Weissmannal, akivel együtt tökéletesítették az eljárását.

„Amikor a tudományos világból átkerültem egy céghez, azt éreztem, hogy ők nem foglalkoznak azzal, hogy hány bizottságnak vagy a tagja és hány diplomád van. Az számít, hogy van egy terméked, ami működik. Az egó nem számít. Sokkal jobb így” – mondta a brit lapnak a magyar tudós.

Karikót a tudomány Oscarjának számító Breakthrough-díjról is kérdezték, amit kollégájával, Weissmannal megosztva kapott, és amelyhez jelentős pénzjutalom, összesen 3 millió dollár is jár. Azt mondta, nem érdekli az elismerés vagy a pénz, az év fénypontját más jelentette számára. Az, hogy egy amerikai idősotthon lakói ünnepnappá nyilvánították az oltásuk napját, amelyet ráadásul róla neveztek el. Az otthonban egy héttel később járványgóc alakult ki, hetvenen megfertőződtek, de egy ott élő sem hunyt el.

„Az oltásnak köszönhetően még mindig köztünk vannak. Számomra semmilyen díj, semmilyen pénzjutalom nem ér többet, mint ez” – mondta.

Karikó Katalin kapja a „tudományos Oscar-díjat”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.